Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få kontroll over egne sparepenger?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg ble nylig konfirmert og fikk en del penger, og en del av de ligger på bankkontoen min. Mamma har tilgang til den og styrer hva som kommer inn og ut, hun kan ta penger sånn som hun vil. Jeg stoler egentlig ikke på at hun lar pengene være i fred. Kan jeg som 15-åring lage min egen sparekonto til å ha pengene på, som hun ikke har tilgang til?

Besvart 16.05.2019 15:39
 

Svar
Hei

Det er foreldre som har ansvaret for barnas økonomi og for å ta vare på barnas sparepenger til de er 18 år. Barn og unge kan ikke fritt disponere sparepenger de har fått som gaver.

Du har rett til å disponere penger du har tjent selv. Hvis du tjener egne penger kan disse pengene gå inn på en konto som du disponerer.

Jeg synes du skal forsøke å snakke med moren din om bekymringen din for sparepengene. Jeg håper moren din kan forsikre deg om at pengene dine står trygt og godt på sparekonto til du fyller 18 år. Du vil helt sikkert ha god bruk for penger i forbindelse med utdanning eller sparing til egen bolig.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Bankkort for de mellom 13 og 18 år

Jente betaler med bankkort (colourbox.com)

Dette må du vite om du vil ha bankkort før du fyller 18 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din