Hopp til hovedinnholdet

Hvordan finansiere bil

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei har tenkt å kjøpe meg bil til 36 000, men da at selve billånet er på 40 000kr er det mulig å bruke 4000 av de pengene av billånet til omregistrering, forsikring, bombrikke og bensin penger for den måneden jeg kjøper bilen? Er lærling nå etter sommeren, så får nå i starten 8400 utbetalt (stiger hver 6 måned) men hvor tanken var å bruke 8 000 kr av lønnen den måneden på billån. Har regnet meg fram til at det er 20% av lånet beløpet derfor er det også bedre renter i Sbanken som jeg har vært mest interessert i. Hva har jeg lov til når det gjelder billån? Vil det lønne seg eller er leassing av elbil et bedre alternativ? Har skikkelig lyst på bil har lappen, men har ikke noen bil hjemme, da vi har vært uten bil i over 9 måneder begynner å bli utålmodig. Er så bil interessert.... Føler dette er vanskelig setter pris på dine personlige meninger om det hele, men også om lovverket på (billån). Takk for svar! ;)

Besvart 07.06.2019 13:54
 

Svar
Hei

Leasing gjelder først og fremst nye biler, så med et budsjett på kr 40 000 vil det nok ikke være aktuelt å lease. Ved leasing må du betale et ganske høyt engangsbeløp når du inngår avtalen. Deretter må du betale noen tusen i måneden til leasingavtalen + veiavgift, forsikringer og driftsutgifter. I tillegg er du bundet av avtalen over flere år og du kan få en sluttregning på eventuelle skader på bilen i leasingperioden.

Ved kjøp av ny bil kan du få billån gjennom forhandler. Også her må du betale inn en betydelig egenandel ved kjøp.

Dersom du skal kjøpe en bruktbil til kr 36.000 må du antagelig ta opp et vanlig forbrukslån, for eksempel i Sbanken, som du nevner. Når du tar opp et forbrukslån vil långiver normalt ikke være opptatt av hva bilen koster. De vil være opptatt av om du kan klare å tilbakebetale lånet. Dersom de vurderer at du kan få et lån på 36.000, vil du nok også kunne få 40.000.

Forbrukslån er dyrt. I tillegg til å nedbetale selve lånet må du betale renter og gebyrer hver måned. Du vil derfor måtte tilbakebetale en sum som er mye høyere enn den du har lånt.

Hvis du mener at du kan klare å bruke kr 8.000 på bil i måneden, vil jeg anbefale deg å spare kr 8.000 i måneden i 5 måneder. Da vil du ha nok penger til både bil og omregistrering. Dette vil bli mye billigere for deg enn om du låner penger som du må tilbakebetale hver måned, i tillegg til alle andre utgifter som du må betale på bilen: Veiavgift, forsikringer, drivstoff, service og bompenger.

Jeg håper du velger å spare først - det vil gjøre at du vil få en mye bedre økonomi senere. Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Dette må du vite når du skal kjøpe bil

Kjøpe bil? (ung.no)

Skal du kjøpe din første bil, men lurer på hva du må huske på? Ta det med ro! Vi har tipsene du trenger.

Hvis du setter av god tid på undersøkelser før kjøp, minsker du risikoen for problemer etter at du har kjøpt bilen. Vi forklarer deg hva du bør bruke tid på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din