Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få rå til en ganske ny bil?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heisann kjenner flere som eier ganske nye biler som er på min alder (18 år) det jeg lurer på hvordan klarer de egentlig å få rå til så flotte biler!? Blir nesten misunnelig, har lappen men ikke bil å bruke selv hjemme.... Og jeg har litt lyst å lease bil men tør ikke helt, med tanken på de små skadene jeg kan bli ansvarlig for på en lease bil. Men er fristet til å overta en eksisterende leasingavtale etter som jeg ønsker å lease elbil til fordel for bompenger og drivstoff, tenkte kanskje 7 måneder for så å kjøpe egen bil av oppsparte penger. Men er det vanlig å få sjokkregning etter innlevering av leasebil?

Besvart 07.06.2019 14:13
 

Svar
Hei

Som du sikkert vet koster en ny bil flere hundre tusen kroner. 18-åringer som kjøper så dyre biler har ikke hatt mulighet til å tjene så mye penger ved siden av skolen at de klarer å spare opp så høye beløp. Jeg er derfor ganske sikker på at ungdommer med ganske ny bil har fått penger til bil fra foreldre eller besteforeldre.

Jeg vil fraråde deg å ta over en leasingavtale. I tillegg til en eventuell engangssum må du betale et ganske høyt leasingbeløp hver måned og du må dekke alle andre utgifter på bilen; veiavgift, forsikringer, drivstoff, bompenger (det er usikkert hvor lenge el-biler får reduserte bompengeutgifter). Som du selv nevner vil du også være ansvarlig for skader på bilen. Dette kan fort bli dyrt. De fleste nye og unge sjåfører vil oppleve at de kommer opp i en situasjon der bilen blir skadet. Leasingen kan derfor plutselig få store konsekvenser for økonomien din.

Før du velger å overta leasingavtalen bør du sjekke ut følgende:

Hva en den månedlige utgiften til leasingavtalen?

Hvor lenge er du bundet til å betale det månedlige beløpet i leasingavtalen?

Hva er reglene når leasingavtalen utløper? Hvilke ansvar har du da for skader på bilen?

Hva utgjør årlig veiavgift og forsikringer?

Alternativ til leasing er å kjøpe bil. Kjøper du ny bil kan du få et billån gjennom forhandler, men du må ha penger til en egenandel på rundt 20% av kjøpesummen. Du kan også ta opp et forbrukslån til kjøp av bruktbil. Forbrukslån er dyrt! Du må betale høye renter og gebyrer hver måned i tillegg til å tilbakebetale lånet.

Det aller beste for økonomien din vil være om du sparer så mye du kan hver måned, og kjøper bil med det du etter hvert har spart opp. Da slipper du unna store ekstrautgifter ved nedbetaling av lån, og vil bare ha utgifter til veiavgift, forsikringer og drift. Du eier bilen selv og kan gjøre hva du vil med den - bl.a. selge den og kjøpe en annen bil når du ønsker det. Det kan være lurt å starte med en litt eldre bruktbil når du kjøper bil for første gang. Da er det ikke så farlig om det blir noen småskader på bilen underveis. Når du har fått mer erfaring og opparbeidet bonus på forsikring, kan du kjøpe en nyere og dyrere bil.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Dette må du vite når du skal kjøpe bil

Kjøpe bil? (ung.no)

Skal du kjøpe din første bil, men lurer på hva du må huske på? Ta det med ro! Vi har tipsene du trenger.

Hvis du setter av god tid på undersøkelser før kjøp, minsker du risikoen for problemer etter at du har kjøpt bilen. Vi forklarer deg hva du bør bruke tid på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din