Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 år, kan jeg selv bestemme over pengene mine?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15/16 år. Så jeg lurer på om foreldrene har rett til å dra inn kontoen din fordi fu en dag har bestemt deg for å kjøpe en pose med boller til en strandtur. Jeg hadde 288 nok på kontoen og jeg spurte ikke mine foreldre om lov når jeg tenkte å kjøpe boller. De mener da at jeg er økonomisk uansvarlig og ikke klarer og tenke økonomisk. Jeg har selv god oversikt over pengebruken mitt og tar selv initiativ til å spare ekstra penger som kommer på kontoen. Så er dette da riktig at de mener at jeg burde bli fratatt rettighetene til bankkortet og bankkonto og at jeg må spørre dem om en tillatelse før jeg kan bruke pengene som jeg har jobbet for og tjent. -Gutt 15/16 år

Besvart 12.06.2019 08:42
 

Svar
Hei

Som du kan se i artikkelen under, så er reglene slik at du kan bestemme over egne penger som du har jobbet for og tjent, fra du er 15 år.

Unntak er hvis du vil bruke dem på noe som skader deg, eller det er snakk om "større pengegaver".

Er det første gangen du bruker penger uten å spørre foreldrene dine? Da er kanskje tiden inne for å ta en diskusjon med dem når det gjelder den kontoen du brukte. Jeg mener at det ikke er urimelig at du velger selv om du vil kjøpe boller til en strandtur, men kanskje er det uvant for foreldrene dine at du tar et slik valg? Kanskje de blir redde for at du "plutselig" skal bruke opp alle pengene dine på ting de mener er unødvendig? Spør dem!

Pengediskusjonen er best å ta en gang dere ikke er uenige, men alle er i godt humør. Da kan du også vise på kontoen de gangene du selv har tatt initiativ til å spare. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din