Hopp til hovedinnholdet

Må jeg bruke grunnstipendet på briller?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal starte på Vgs snart og får stipend pga dårlig økonomi. Jeg har veldig dårlig syn og er avhengig av briller og kontaktlinser. Problemet er at dette blir fort dyrt for foreldrene mine med dårlig økonomi. Foreldrene mine får støtte av nav og de jobber også, så da skulle vi egentlig ikke hatt så dårlig økonomi. Men dessverre bruker de pengene «feil» de bruker dem på røyk, spiller dem bort. Nå trenger jeg nye briller fordi de jeg har passer ikke øynene mine. Når man kjøper briller blir de «behandlet» og det blir gjort mye med dem for at de skal passe den enekelt. Nå ville ikke foreldrne mine investere i dette som er nødvendig for min Helse fordi jeg har migrene og dette bare blir verre hvis jeg ikke bruker briller. Jeg valgte også de billigste brillene, men foreldrene mine ville fortsatt ikke gjøre noe. Nå mener de at jeg må bruke stipendet mitt på å betale for de nye brillene Har de lov til å gjøre dette? Er ikke de ansvarlig for min helse?

Besvart 26.06.2019 22:45
 

Svar
Hei

Grunnstipendet i fra Lånekassen er ment å dekke forskjellige utgifter, og er en slags utjevning mellom de som har foreldre med dårlig råd og de med foreldre med god råd, slik at de fra familier med lite inntekter skal ha like muligheter til å ta utdanning.

Det er ikke noe i veien for å bruke grunnstipendet på briller, siden det er noe du trenger for å gå på skolen. Det er likevel slik at det er foreldrene som har det økonomiske hovedansvaret for deg fram til du er 18.

Dersom du mener at dine foreldre ikke ivaretar din helse tilstrekkelig kan du både snakke med fastlegen din, eller ta kontakt med barnevernet. Alarmtelefonen 116 111 kan også være et godt sted å ringe.

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg!

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din