Hopp til hovedinnholdet

Mamma låner penger av meg, og betaler ikke tilbake. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg har et skikkelig problem. Moren min skylder meg flere tusen kroner. Hun lånte de første pengene når jeg var tolv og nå er jeg seksten. Det øker og øker, noen ganger gir hun 50 -100 tilbake. Så må hun låne mer igjen. Nå er jeg helt tom for penger selv og har bare igjen på kortet. Jeg har startet å jobbe fordi jeg trenger penger selv. Jeg kommer aldri til å få pengene igjen! Når jeg spør om jeg kan få igjen litt og litt blir hun skikkelig sur og sier hun skal ta sitt eget liv hvis jeg spør mer. Jeg har ikke lov til å si noe til far og besteforeldre om pengene. Jeg har oppdaget at penger har blitt borte fra kontoen min. Hun har ihverfall ikke fått tak i kortet. Det står nettgiro - feks. -400. Hva er nettgiro? Kan hun ha sendt en slags regning som bare blir trekt uten min tillatelse? Jeg vil virkelig ikke miste mer penger en det jeg allerede har.. Alle julepenger - bursdagspenger har gått til min mor! Det er så trist å tenke på. jeg har konto i en annen bank med alle konfirmasjon pengene mine. Når jeg spør om jeg kan få kort der blir hun ild sint. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke kan få bankkort der. Kan hun ha tatt ut penger der også? Jeg er helt oppgitt nå! Jeg prøver å få henne til å forstå at hun ikke kan kjøpe seg klær, reise rundt, leve et luksus liv.. Når hun sliter med regninger ogsånn!! Hjelp meg, hvordan får jeg pengene mine tilbake.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette forstår jeg godt at er veldig vanskelig for deg!

 

Med mindre annet er avtalt med banken, har moren din mulighet til å disponere over dine kontoer. Dette følger av foreldreansvaret. Dette betyr imidlertid ikke at hun kan ta ut dine penger og bruke dem på seg selv. Du har etter vergemålsloven § 33 rett til å bestemme over penger du har tjent selv, eller fått i gave. Moren din har ikke rett til å bruke disse pengene på klær til seg selv osv, slik som du beskriver.

 

Men selv om du vet at moren din ikke har rett til å bruke pengene dine på seg selv, forstår jeg at det er veldig vanskelig for deg å hindre henne i dette, spesielt når hun fremsetter trusler om å ta sitt eget liv osv. Dette er en helt uakseptabel oppførsel av moren din, og setter deg i en veldig vanskelig situasjon.

 

Slik som du beskriver situasjonen mener jeg at dette er noe som du vanskelig kan håndtere alene. Jeg synes absolutt du skal snakke med faren din eller besteforeldrene dine om dette, eller andre voksne du stoler på, selv om du ikke får lov til dette av moren din.

 

Lykke til!

 

PS: Nettgiro er en måte å betale regning direkte over internett. Dette kan gjøres av de personer som kan disponere over kontoen, noe moren din kan ut fra foreldreansvaret, hvis ikke annet er avtalt med banken.  

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din