Hopp til hovedinnholdet

Hvordan tjene og spare penger?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er gutt på 12-13 år har veldig lite penger. Har dere noen tips for å få og spare penger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

 

Det beste tipset for å spare penger, er å lære seg å lage budsjett slik at man får bedre oversikt over hva man har. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du tjener, og hvor mye penger du må bruke. Budsjettet behøver ikke å være så komplisert. Ta et A4-ark og skriv en lang strek midt på arket slik at det deles i to. På den ene siden av streken skriver du under hverandre alle inntektene dine den neste måneden. Dette kan være lønn for jobbing, ukepenger hjemmefra, penger du får i bursdagsgave osv. Regn sammen alle inntektene og skriv totalsummen nederst på arket. På den andre siden av streken skriver du opp alle ting du tenker å bruke penger på den neste måneden og hvor mye hver ting koster. Regn sammen alle summene og skriv totalbeløpet nederst på arket. På denne måten vil du se hvor mye penger du får/har, og hvor mye penger du vil bruke. Det viktige er jo at summen for hvor mye du vil bruke ikke er høyere enn summen for de pengene du skal tjene. Hvis du skal spare, må beløpet du bruker være mindre enn beløpet du tjener.

 

Heng budsjettet på veggen slik at du ser det hele tiden. Hele måneden må du forholde deg til dette budsjettet. Ikke kjøp noe som ikke står skrevet opp på budsjettet. Og tjener du mer enn du tror, kan disse pengene gå til ekstra sparing. Det kan være tøft å holde seg til budsjettet når det frister å kjøpe ting du får lyst på, men her må du bare være tøff. Et skikkelig budsjett vil gjøre at du ikke bruker mer penger enn du har, og i tillegg klarer å spare. 

Under dette svaret finner du flere artikler med råd om hvordan spare penger!

 

Er man mellom 13 og 15 år kan man ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid. Det er lurt å gå innom de stedene du ønsker å jobbe i og spørre direkte (for eksempel i butikker, kiosker, kafeer, eller andre steder). Da virker du interessert og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem du er.

 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom, lyses ikke ut på nettsider eller i avisen. De fleste jobbene får man derfor gjennom noen man kjenner. Veldig mange får sin første jobb gjennom kontakter og nettverket sitt. Kanskje er det ikke drømmejobben man får sånn med en gang, men med mer jobberfaring vil du bli aktuell for å få andre jobber etterhvert. Fortell derfor alle du kjenner at du er på leting etter jobb. Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, lærere, skolekamerater osv. Siden du er 13 år så er det en del jobber du foreløpig ikke kan ha. Men, mange muligheter finnes likevel. Eksempler:

  • Gå med avisen eller reklame
  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr. Du kan altså fint spørre om å få plukke jordbær som sommerjobb.
  • Du kan også spørre i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden. Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.

 

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør de du vet som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder du kan tenke deg å jobbe. Kontakt lokalavisen og spør om de har noen ledige avisruter eller spør på steder i lokalmiljøet der det dyrkes jordbær. Spør også i butikken om de trenger noen til å rydde i hyllene eller vaske gulv. Spør naboen om de trenger barnevakt av og til.

Det beste tipset er at du er aktiv jobbsøker. Ikke være redd for å spørre! Se også artiklene under svaret for mer informasjon om det å finne jobb. Der ser du også hvilke aldersgrenser som gjelder for hvilken type jobber man kan ta seg når man er 13 år.Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din