Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke slutte å kjøpe klær, ser på klær hele tiden. Har 15000 i gjeld

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei!:-) jeg lurer på om dere vet om noen som kan hjelpe meg eller noen jeg kan prate med ang shopping. Jeg klarer ikke slutte å kjøpe klær, og ser på klær hele tiden. Jeg føler jeg må ha det, og det begynner å bli utrolig slitsomt.. Jeg har også 15 tusen i gjeld og jeg vil virkelig at det skal ta slutt snart. Håper dere kan hjelpe!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du skriver at du ikke klarer å stoppe med shoppingen selv om du sliter med å ha 15000 i gjeld og ønsker at det skal ta slutt.

 

Du skriver at du serpå klær hele tiden, men du skriver ingenting om det er på nettet eller i butikker, jeg tenker at det nok er begge deler.

 

Man kan bli avhengig av å shoppe, akkurat som man kan bli avhengig av spill eller av rusmidler. En slik avhengighet blir først et problem når det går ut over deg selv eller andre i livet ditt. Å være avheng av å shoppe betyr at man ikke kan stå imot impulser mot å shoppe, at man alltid tenker på hva, hvor, og når man skal shoppe neste gang, at man hver måned shopper bort lønnen sin eller det man har av penger (eller som du, mer enn du har), at man låner penger, eller tar kreditt for å kunne shoppe, og at man ikke betaler regninger, men heller bruker pengene til å shoppe. Man kan av den grunn bli fattig av å shoppe. For noen kan dette virke som er terapi, men på sikt er det et usunt mønster an trenger hjelp til å komme ut av.

 

Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om det, legg deg flat og be om hjelp. Finn ut sammen med dem hvorfor du har så stort behov for å shoppe og be om hjelp til å slutte. Kan hende de kan hjelpe deg med å sette opp et budsjett for hvordan du skal kulle betale ned gjelden på 15.000,-. Du skriver ingenting om jobb eller hvor mye du tjener, men dette er jo viktig å ta med i betraktning når det gjelder nedbetaling av din gjeld.

 

Du kan også be om hjelp fra venner.

Det første steget er at du er åpen om problemet ditt, det er aksept, så må du sette deg mål om å holde deg unna butikkene eller nettbutikkene og en grense for hva du kan bruke. 

 

Sperring på PS og bankkort

Du kan be om å få sperret nettbutikkene på din PC, og du kan be om å få sperret kortet ditt for nettshopping. Du kan også be om at banken setter opp et maksbeløp til forbruk på din konto i uken, slik at du ikke kan få brukt kortet til mer enn det mest nødvendige. Dette vil være en start og konkret begrensning på din handlemulighet.

 

Du få hjelp av noen rundt deg til å sette ned slike mål. Så kan dere gå gjennom punktene sammen ukentlig slik at du får hjelp til å følge dem.

 

Lykke til, start i dag og tenk at dette skal du klare :)



Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din