Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få tilbake penger jeg har lånt til en venn?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal prøve å forklare meg så godt jeg kan, håper det blir forståelig :) Jeg har lånt vekk penger til en venn, 45 000 kr ( over tid halvannet år ca ) da jeg spurte om å få tilbake pengene, fikk jeg som svar " til helgen" osv Dum som jeg var, lånte jeg bare mer penger. Fikk meldinger som gjorde at jeg ikke kunne svare nei, og da jeg prøvde ble det dårlig stemning. Jeg sa at pengene jeg hadde skulle gå til noe VIKTIG, det forsto hun, og jeg fikk beskjed om at hun skulle få en stor sum penger for noe greier før jul. Men så ble det utsatt til over nyttår, så var det enda en ting som kom i veien. Brukte noen måneder på å ordne opp i det, og da de fikk hun pengene ( om de i det hele tatt fikk de ) så brukte hun opp alt til regninger osv som hun selv hadde ( dette var for et pr måneder siden ) Etter det har det bare vært slitsomt alt sammen, får høre at de kan betale så og så mye i måneden men så er det ikke sånn alikevel. Jeg hadde som sagt noe jeg skulle bruke pengene til, som er veldig viktig. Nå har jeg ikke muliget til å ordne opp i det, jeg har selv regninger og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre ? Må jeg bare se på pengene som tapt ? Jeg synes det er en litt for stor sum å overse, den personen er ikke vennen min lenger og jeg TRENGER pengene selv. Har ikke jobb og da heller ikke inntekt ( pengene jeg hadde var arv ) jeg sitter virkelig i det nå, og kommer ingen vei. Dette blir da et annet spørsmål, men er det noen måter å ta opp lån uten sikkerhet ? Greien er da at OM det stemmer at det menneske kan betale meg tilbake så og så mye i måneden ( 3000 ) så hadde det kanskje gått ? Det lånet jeg eventuelt skulle tatt opp ville blitt på 25 000 kr. Jeg bor fremdeles hjemme, går ikke på skole eller jobb, men ønsker veldig gjerne en jobb. Jeg skal ned til nav etter vært, men jeg har for øyeblikket noe jeg må gjøre først, og det er det jeg trenger de pengene til ( det er en annen historie ) Så ja..hvordan får jeg tilbake pengene ? Har snakket, sendt melinger, foreldre en innblandet, truet med anmeldese, konfliktrådet...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Når det gjelder spørsmålet ditt om hvordan du kan få tilbake pengene du har lånt til din venn, er det for det første en stor fordel om du kan dokumentere at du har lånt ut penger til henne. Undersøk mulighetene til å skaffe dokumentasjon. Selv om du ikke har en skriftlig avtale, har du kanskje annen dokumentasjon som kan underbygge din påstand. Slik dokumentasjon kan være utskrift fra banken om at du har overført penger til hennes konto, eller eventuelt at du tok ut summen fra minibank. Er pengene gitt i flere omganger, bør du forsøke å dokumentere alle summene. Annen relevant dokumentasjon er eventuell korrespondanse du har hatt med personen på sms, e-post eller liknende.

 

Det neste du bør gjøre er å snakke med henne eller sende henne en e-post eller liknende, og forklare at dersom du ikke får tilbake pengene innen en viss frist vil det få konsekvenser for henne. Sett opp et gjeldsbrev, og forsøk å få henne til å underskrive på dette. Her kan du se et eksempel på hvordan et gjeldsbrev kan se ut.

Dersom vennen din fremdeles ikke vil betale tilbake pengene hun skylder deg, kan du ta saken til forliksrådet. Forliksrådet er det laveste ledd i rettssystemet for sivile saker. Det er både meglingsinstans og domstol. Et krav om for eksempel betaling av gjeld kan fremmes for forliksrådet for å oppnå en minnelig løsning eller få fastslått ved dom at du har krav på å få tilbakebetalt pengene. Både forlik og dom i forliksrådet har rettsvirkning og kan eventuelt tvangsfullbyrdes hos namsmannen (lensmannen). Alle kommuner har forliksråd. Du kan lese mer om Forliksrådet og hvordan du klager inn en sak for Forliksrådet her.

 

Når det gjelder spørsmålene dine om lån, så er dette noe du må diskutere med banken din. Hvilke betingelser som gjelder når man skal ta opp lån, er avhengig av din økonomiske situasjon og betalingsevne, din egenkapital og hva pengene skal brukes til, blant annet...

 

Lykke til!


Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din