Hopp til hovedinnholdet

Hvis du har en sparekonto, hvorfor er det renter på den?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvis du har en sparekonto, hvorfor er det renter på den? Tar de så og så mye penger av det du sparer? Hadde det ikke bare vært bedre å ta ut pengene og ha en safe eller noe sånt hjemme i stedet da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Når du setter penger på en sparekonto betaler banken deg renter på pengene dine. Vi kan si at du låner ut pengene dine til banken. Det betaler banken deg  for. Rentene samles opp gjennom hele året. Banken setter inn rentene de skylder deg på kontoen på slutten av hvert år. Sjekker du kontoen 1. januar ser du at du har fått inn et rentebeløp. For tiden utgjør renta på en sparekonto ca 3% av gjennomsnittlig beløp som har stått på kontoen gjennom året. Siden du ikke får renter på penger du har hjemme eller i en safe, er det lurt å ha sparepenger på en sparekonto i en bank. Alle norske banker har en garanti fra myndighetene slik at den som har penger på konto aldri kan tape pengene sine. Har du pengene dine på en sparekonto blir de ikke stjålet eller mistet. Derfor er det lurt å spare i bank og ikke hjemme.

 

Dersom du låner penger av banken må du betale renter til banken. Du betaler vanligvis renter hver måned av det lånet du har. Lånerenten er litt høyere en renta på sparekonto. Det er denne forskjellen mellom sparerente og lånerente som bankene tjener penger på.

 

Lykke til med sparingen. Det er lurt å ha litt penger i reserve :-)

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din