Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker alle pengene jeg har på konto, klarer ikke å spare eller vente

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei hei, jeg har gansk stor promblem med penger, nå jeg for penger tilsendt på konto, la oss si for eks stipend så har jeg intess til å bruke de med engang, pengene rekker ikje å vera på kontoen i 5 dager før eg ender med å bare ha 20 kr igjen, jeg har prøvde å komma til sånn enighet med banken at de trekker 1000 kr hver måned til sparekonto, men det er så lett for meg å bare overføre de tilbake til min vanlig konto, jeg sliter veldig mye nå det gjleder slik ting, verste er at eg bruker de på det dummeste ting

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Vi blir utsatt for mange fristelser og det er lett å kjøpe ting man egentlig ikke trenger. Mange sliter med å styre økonomien sin. Det er flott at du ønsker å ta tak i din egen økonomi. Ofte er det vanskelig å vite hva man egentlig bruker penger på. Det kan være lurt å lage et lite regnskap over hva du bruker penger på og og sett opp et budsjett over hva du planlegger å bruke penger på framover. Budsjettet er egentlig bare en oppstilling over inntekter og utgifter. Du kan lage et budsjett på en side i en bok eller et ark, eller du kan sette opp et budsjett i Exel.

 

I budsjettet bestemmer du deg for hvor mye penger du vil bruke den neste måneden. Deretter lager du en liten oversikt, se eksempelet nedenfor. Når du får inn penger skriver du det inn i kolonnen for inntekt og når du kjøper ting fører du det opp i kolonnen for utgifter. En slik oversikt gjør det lettere for deg å summere inntekter og utgifter (det du bruker penger på) i en periode, og det gir deg lettere oversikt over hva inntektene dine brukes til. Med oversikt over hva pengene brukes til kan de være lettere å velge hva du vil bruke pengene på.  Det er flott at du prøver å spare. Klarer du det blir det etterhvert mulig for deg å kjøpe ting du ellers ikke har råd til, og kanskje har du litt penger i bakhånd når det dukker opp noe du har veldig lyst på.

 

Dato

Hva

Inntekter

Utgifter

15.11.

Stipend

      2000

 

16.11.

Ny bukse

 

     600

……..

……………..

 

…………….

 

 Se også artikkelen jeg har løagt ved under svaret.Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Husbanken

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Kjøper hus (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din