Hopp til hovedinnholdet

Jeg er gravid og uten jobb. Hva kan NAV hjelpe meg med?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som akkurat har fylt 19 år. Jeg er gravid med termin i januar 2013 og har en stor bekymring på ryggen. Det handler om økonomi. Jeg slutta i skole og flytta fra Vestlandet til Oslo for å bo hos kjæresten min for ca et år siden. Jeg har vært aktiv jobbsøker men har ikke noe arbeidserfaring så har ikke blitt kalt inn på intervjuer. Derfor har jeg heller ikke hatt jobb. Nå lurer jeg på hvilke rettigheter jeg har? Samboeren min har ikke så høy lønn og det kan bli vanskelig å forsørge et barn med hans lønn alene. Finnes det noen mulighet for oss utenom engangsstønaden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål!


Du skriver at din samboer har jobb, men får ikke så høy lønn. Et alternativ til engangsstønaden, er at din samboer kan ha rett på foreldrepenger fra NAV og at det er han som går ut i permisjon. Men det forutsetter at han har hatt inntekt seks av de siste ti månedene før barnet blir født, samt at årsinntekten må være på minst kroner 41 061 (Halvparten av Folketrygdens grunnbeløp). Hvis din samboer skal ta ut foreldrepermisjon, så stilles det krav til deg.

 

Når far skal ha foreldrepenger som ikke er fedrekvote, må mor enten:

  • arbeide helt eller delvis
  • ta godkjent utdanning på heltid
  • ta godkjent utdanning i kombinasjon med arbeid som til sammen blir heltid
  • være helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet på grunn av sykdom eller skade eller være innlagt i helseinstitusjon
  • delta i introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere
  • delta i kvalifiseringsprogrammet for personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne

Det er ikke sikkert dette er aktuelt for dere, siden du skriver at det kan bli vanskelig å forsørge et barn med hans lønn alene. Du sier videre at du er aktiv jobbsøker, og det er veldig bra! Vi vil anbefale deg å gå inn på www.nav.no og registrere deg som arbeidssøker. Når du registrerer deg som arbeidssøker, er det viktig at du lager en god og utfyllende CV. Skriv hva du kan og er god på! På Din side på nav.no får du tilgang til ledige stillinger, og arbeidsgivere kan ta direkte kontakt med deg. Et nyttig tips er å ta kontakt med bemanningsbyråer (Toptemp, Adecco, Manpower), og høre om de har en jobb som kan passe for deg. Du bør også høre med familie og venner om de vet om en jobb du kan søke på, og om de kan anbefale deg. Flere gode jobbsøkertips kan du finne her.

 

Hvis ikke du får jobb, så kan NAV tilby forskjellige kurs som er rettet mot arbeid, og som skal styrke dine muligheter for å få jobb. Går du på kurs via NAV så kan du søke om individstønad. Du kan også forhøre deg med arbeidsplasser om du kan få praksisplass hos dem, slik at du får mer jobberfaring. NAV må godkjenne praksisplassen, og du kan søke om individstønad. Du kan lese mer om individstønad her.

 

Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, som er en midlertidig stønad. Denne skal dekke det mest nødvendige som for eksempel husleie, mat, klær og så videre. Du kan lese mer her.

 

Dere kan ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt. Det er enten NAV eller kommunen din som behandler søknader om bostøtte.

 

Ta gjerne kontakt med oss på tlf: 55 55 33 33, hvis du har flere spørsmål. I ditt tilfelle kan det være lurt å gå innom ditt NAV kontor, for samtale med en veileder. Lykke til med videre jobbsøking :-)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din