Hopp til hovedinnholdet

Får ikke jobb, og ikke støtte fra Nav. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 22 som er akkurat ferdig med lærlingtiden. Under lærlingtiden fikk jeg beskjed om at jeg gjorde en god jobb og at alt var i orden. Jeg fikk lett fagbrevet med god tilbakemelding. Men nå etter jeg har vært hos et par intervjuer så blir de plutselig uinteressert i meg når de ringer attestene mine selv om de sier jeg har gode papirer og jeg passer til jobben. Jeg får ikke hjelp fra nav siden jeg bare fikk en liste med jobber jeg skulle søke på som jeg ikke er kvalifisert for. Jeg har ikke fått tilbakemelding fra disse. Jeg får heller ikke dagpenger siden jeg tjente 4000kr for lite siste året av lærlingtiden. Hva burde jeg gjøre? Jeg har fagbrevet i IKT-Servicefag og har både lån, forsikring levekostnader som jeg må betale. Ingen vil ha meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål! 

 

Kanskje du kan kontakte de du hadde lærlingtiden hos? Hør om de kjenner noen i bransjen hvor det kan være en ledig jobb for deg? Du skriver at de har gitt deg gode papirer og referanser. Eventuell hvis du tørr, ta opp legg frem på en saklig og ryddig måte hva du opplever etter at arbeidsgivere du har vært hos, har ringt de. 

 

Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no. Her kan du registrere din CV og du får tilgang til ledige stillinger. Arbeidsgivere kan kontakte deg direkte hvis de har en jobb til deg. Nyttige jobbsøkertips kan du finne her. Vi vil også anbefale deg å ta kontakt med ulike bemanningsbyråer, som for eksempel Toptemp, Adecco og Manpower.

 

Det er utrolig kjedelig å gå lengre tid uten jobb. Det viktigste er å være en aktiv jobbsøker, og ikke gi opp. Tilslutt vil du få et napp et sted! Det høres ut til at du er aktiv, og dette er kjempebra. Fortsett slik! 

Har tenkt over om du kan forbedre søknaden og CVen din? Ta gjerne kontakt med JobbX. Du kan lære mer om hvordan man skal skrive jobbsøknader, hvordan presentere seg når man søker jobber, osv ved å kontakte JobbX. De holder nemlig jevnlig kurs for ungdom som skal søke sine første jobber, men de kan også hjelpe deg over telefon eller e-post dersom Oslo er for langt unna. Tilbudet er gratis. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Kanskje du kan kontakte dem eller få noen tips på deres nettsider?

 

I jobbsøknaden er det viktig at du får fram disse tingene:

 

  • Hva er din motivasjon for å jobbe der du søker om jobb? Hva kan du bidra med der? 
  • Erfaringene dine fra utdanning, arbeidsuker på skolen, hobbyer og liknende har lært deg mye som du kan få bruk for i bedriften der du søker jobb. Skriv også om hva slags type du er. Kan du ta ansvar? Lærer du lett? Er du en sosial person eller en som liker å jobbe alene? 

 

I jobbsøknaden skal du skal altså skrive litt om hvorfor du søker jobben, hvem du er, hva du har lært av dine tidligere erfaringer og hvordan du kan bruke erfaringene dine i jobben som du søker. Alt dette må du tenke godt gjennom.

 

CV er en liste over hva slags erfaring man har som kan være nyttig for den jobben man søker. Etterhvert som man blir eldre og får mere utdanning, jobber ulike steder, går på ulike kurs, driver med ulike ting på fritida osv., vil CV'en bli lengre og mer omfattende.

 

I artiklene under svaret kan du lese mer om hvordan du setter opp en CV og hvordan du skriver en jobbsøknad. Der er det også et eksempel på en jobbsøknad. 

 

Du skriver videre at du ikke hadde krav på dagpenger fordi du tjente 4000kr for lite. Har du undersøkt om du kanskje kan ha tjent deg opp nye rettigheter på dagpenger dette året(2012)? Dersom du søker dagpenger igjen i januar 2013, så tar NAV utgangspunkt i det du har tjent i 2012(siste avsluttede kalenderår) eller det du har tjent de 3 siste avsluttede kalenderårene(2010/2011/2012). Du må da ha tjent minst 123.183kr i 2012 eller minst 246.366kr i løpet av 2010/2011/2012 for og kunne ha krav på dagpenger.

 

Det finnes også en annen støtteordning fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Hvor mye du kan ha rett på pr måned varierer fra kommune til kommune. Men du kan se veiledende satser her.

 

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt. Det er enten NAV kontoret der du bor, eller kommunen din som behandler søknader om bostøtte.

 

Håper dette var til hjelp. Det aller viktigste er å ikke gi opp selv om det føles tungt i perioder. Vi i ung.no heier på deg, masse lykke til!!

 

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren og NAV, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din