Hopp til hovedinnholdet

Aldersgrense for aksjehandel

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt på 15 som er interessert i finans og aksjemarkedet. Jeg lurer på om det en mulighet for meg å investere i aksjer nå? Er jeg for ung? Hvis jeg kan begynne å investere nå, er det best med en aksjemegler eller å handle aksjer på nett? Takk for raske svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å handle med aksjer kreves det at du oppretter en verdipapir konto (VPS-konto) i en bank eller hos et selskap som har konsesjon til å drive med aksjehandel. Så lenge du er yngre enn 18 år kreves det fullmakt fra foreldrene dine for å opprette en sånn konto.

Å handle i enkeltaksjer er risikabebelt å du må være forberedt på å tape hele beløpet du investerer. Bankene krever gebyr for hver aksjehandel, så det kan også gjøre det ulønnsomt å handle for små beløp.

For nybegynnere på aksjemarkedet anbefales som oftest at man starter å investere i aksjefond. Aksjefondene er satt sammen av mange forskjellige aksjer, noe som innebærer mindre risiko, fordi forskjellige aksjer har forskjellig utvikling. I et marked med generelt stigende aksjekurser vil man kunne være med å den positive utviklingen, selv om enkeltaksjer synker i verdi. Har du plassert penger i et aksjefond, vil du også kunne få nyttig informasjon om markeder og kursutvikling, som du kan ha nytte av ved videre investeringer.

Uten erfaring og kunnskap vil jeg ikke anbefale at du starter med å investere i enkeltaksjer uten å ha en god rådgiver og råd til å tape. Kanskje kan du plukke ut enkeltaksjer du er interessert i og følge utviklingen for disse framover? Du kan jo late som du investerer og se hvor mye du kunne ha tjent (eller tapt) hvis du hadde investert på ordentlig. Ellers finnes det blogger og informasjon på nettet, som kan gi deg nyttig informasjon om aksjehandel.

Lykke til

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din