Hopp til hovedinnholdet

Får ikke jobb, kan NAV hjelpe meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på snart 20 år. Sommeren 2012 flyttet jeg og en venninne sammen. Vi deler alle felles utgifter og det går helt fint. Jeg fikk privatskole siste halvår av 2012, men pga for høyt fravær fikk jeg tatt alle eksamen (8 stk), utenom den aller siste. Derfor har jeg ikke noen annen utdannelse enn grunnskole og generell studiekompetanse. Nå står jeg uten jobb, og med husleie, strøm og andre regninger. Har sett aktivt på både NAV sine sider og FINN etter jobber som vil dekke regningene og gjøre at jeg kan kjøpe mat osv. Har søkt på uendelig mange stillinger, men ikke fått et eneste svar tilbake. Min egen dumhet som har stilt meg i denne situasjonen, og nå trenger jeg ganske kjapt hjelp. Hadde ikke trodd det skulle være vanskelig å få seg jobb, men uten veldig mye på CV og ingen referanser, så er det kanskje ikke så rart. Jeg får råd og tips fra familien som bor i nord, om å stikke innom NAV og legge frem problemene. Dette er ydmykende og ikke noe jeg har veldig lyst til. Jeg lurer på om det er mulig å få støtte til faste utgifter og til å leve av? Har dere hørt om det før? Vil dette kalles dagpenger, og hva skjer dersom jeg får dagpenger? Må jeg gå på kurs hver dag? Står lite om dette på sidene deres, og jeg håper bare at jeg kan få svar fra noen av søknadene jeg har sendt snart. Vil ikke leve på NAV. Jeg er norsk statsborger og jeg er helt frisk, bare trenger hjelp til denne situasjonen kjapt. Hilsen fortvilt, og dum jente!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for at du skriver til oss.

 

Å skaffe seg en jobb kan ta tid, men det høres ut som du står skikkelig på for og få en jobb. Dette må du fortsette med!

 

Du lurer på om du kan ha rett på dagpenger. For og ha rett på dagpenger må du ha tjent minst 123.183kr i 2012 eller ha tjent minst 246.366
kr til sammen de tre siste årene (2010/2011/2012). Dersom du ikke kommer over disse inntektsgrensene så kan du søke økonomisk sosialhjelp fra NAV.

 

Skal du søke på økonomisk støtte fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder.

 

Økonomisk sosialhjelp kan være med på og dekke utgifter til husleie, strøm, mat og så videre. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Deltar du på kurs gjennom NAV, kan du søke om individstønad. Les mer om denne stønaden her.

 

Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no. Der vil du få tilgang til alle ledige stillinger, og registrere din CV. I tillegg til å se på ledige stillinger, så bør du også levere åpne søknader til plasser hvor du kunne tenke deg å jobbe. Da vil kanskje arbeidsgiver huske på deg neste gang de trenger noen. Det gjelder altså å være aktiv og "på hugget", og prøve å vise frem dine beste kvaliteter i jobbjakten. Hør med venner eller familie om de vet om en jobb til deg, og spør om de kan anbefale deg. Mange får på den måten jobb i dag. Les mer her for flere nyttige jobbsøkertips.

 

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt. Det er enten NAV kontoret der du bor, eller kommunen din som behandler søknader om bostøtte.

 

Vi syntes du har en veldig bra innstilling og det kommer klart frem i teksten at du ønsker å være selvstendig og uavhengig. Men av og til kan det oppstå situasjoner i livet hvor du trenger hjelp og råd fra andre og kanskje fra NAV. Du må fokusere på at dette er en midlertidig situasjon, og at du helt sikkert snart vil få en jobb slik at du igjen kan klare deg selv.

 

 

Vi håper det snart ordner seg for deg, og lykke til med jobbsøkingen :-)

 

 
 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din