Hopp til hovedinnholdet

Gravid og uten jobb. Kan jeg få støtte fra NAV?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jente på 20, er gravid,25 uker på vei, har bekkenløsning, bor hjemme fordi jeg ikke har inntekt og har ikke så lyst til å snylte på barnefaren. Siden jeg har bekkenløsning så har jeg ikke klart å kommet meg ut i jobb, å har aldri hatt jobb. har jeg krav på noe fra nav eller ett eller annet sånn at jeg kan få økonomien min på plass? Hilsen anonym

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål :-)

Det kommer ikke helt klart frem av spørsmålet ditt om du er sammen med barnefar eller ikke, men vi skal svare deg så godt vi kan.

- Engangsstønad og foreldrepenger. I forbindelse med fødsel, så kan du ha rett på foreldrepenger eller engangsstønad. For å få rett på foreldrepenger, må du ha arbeidet seks av de ti siste månedene før stønadsperioden starter. Du skriver at du ikke har jobb, og da kan du ha rett på engangsstønad. Dette er et engangsbeløp på 35 263 kroner. Du kan tidligst søke om dette når du har passert uke 26 av svangerskapet. Les mer om engangsstønad ved fødsel her.

- Barnetrygd. Alle som bor i Norge og får barn, har rett på å få barnetrygd fra NAV. Barnetrygden utgjør 970 kroner pr måned. Som alenemor vil du kunne ha rett på få utvidet barnetrygd. Da vil du kunne få 1940 koner pr måned. Hvis du mottar full overgangsstønad, vil du kunne ha rett på småbarnstillegg på 660 kroner pr måned.

- Overgangsstønad. Som alenemor kan du ha rett på overgangsstønad. I dag utgjør full overgangsstønad 13 687 kroner pr måned, før skatt. Du kan få overgangsstønad i maks tre år, men det kan i enkelte tilfeller forlenges ut over tre år. Vi vil anbefale deg å lese mer her om overgangsstønad, og hvordan du søker.

- Barnebidrag. Hvis du ikke er sammen med barnefar og det er du som skal ha hovedomsorgen for barnet, så skal barnefar betale barnebidrag. Det anbefales at dere selv lager en egen avtale, hvor dere bestemmer beløpet. Dere kan ta i bruk NAVs bidragskalkulator for å beregne størrelsen på bidraget her. Dersom dere ikke kommer til enighet, kan du søke om å få bidrag gjennom NAV. Hvor mye du vil få i bidrag pr måned kommer helt an på situasjonen du er i. Du kan lese mer om barnebidrag her.

Vil anbefale deg å lese mer om støtteordningene NAV har for enslig mor eller far her. Her finner du søknadsskjemaer, og du kan lese om vilkårene som må være oppfylt for at du skal kunne få støtte fra NAV. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har flere spørsmål, på tlf: 55 55 33 33.

 

Vi ønsker deg en fin dag videre :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din