Hopp til hovedinnholdet

Vi har ikke barnehageplass, kan derfor ikke jobbe. Kan NAV hjelpe oss?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har havnet i en litt komplisert situasjon. Jeg har samboer og vi har en felles sønn. Samboeren min er arbeidsledig, jeg har jobb. Sønnen vår har ikke barnehageplass før i august, derfor har samboeren min vært hjemme med han mens jeg har jobbet de siste månedene. Men nå vil han ikke det lenger, han har ADHD og har slitt veldig den siste tiden med å være hjemmeværende Siden samboeren min ikke vil være alene hjemme med sønnen vår lenger, har jeg måttet ta meg fri fra jobben på ubestemt tid. Vi har ingen i nærheten som kan være barnevakt for oss. Hva skal jeg gjøre? Vi klarer ikke å leve på dagpengene hans og kontantstøtte frem til august, når jeg da kan starte å jobbe igjen når sønnen vår starter i barnehage. Har jeg mulighet til å få noe slags støtte fra nav i denne perioden? Jeg har jo ingen inntekt og ingen som kan passe på sønnen min slik at jeg kan jobbe. Hadde ting stilt seg annerledes hvis samboeren min var sykmeldt? Men det er vel ikke mulig siden han er arbeidsledig. Jeg er veldig bekymret for hvordan det skal gå med oss økonomisk fremover, og setter pris på hvis dere har noen gode råd for hva jeg kan gjøre. På forhånd tusen takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at dere er i en vanskelig situasjon, vi skal forsøke å svare deg så godt vi kan på dine spørsmål.

Du skriver at samboeren din får dagpenger fra NAV, og du har tatt fri fra jobb på ubestemt tid for å være hjemme med deres felles barn.

Dere kan søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV. Men det kan være vanskelig å få dette innvilget, så lenge du egentlig har en jobb å gå til og har mulighet til å jobbe. Om du/dere har krav på økonomisk sosialhjelp er noe som må vurderes av saksbehandler på NAV kontoret, alt annet skal være prøvd ut før du eventuelt kan få innvilget sosialhjelp. Les mer om økonomisk sosialhjelp her.

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

Har dere tenkt på muligheten for å ansette en dagmamma frem til barnehagestart? Da vil dere fortsette å få kontantstøtten fra NAV og du vil kunne gå tilbake til arbeid. Eller så bør dere kanskje vurdere på nytt om far kan være hjemme med barnet, mens han mottar dagpenger. Her må dere være klar over at dersom han får tilbud om jobb/møte/kurs fra NAV, så må han delta på dette, eller så kan han risikere å miste sine dagpenger. Det er nemlig et krav at man er aktiv i jobbsøkerprosessen, og da må dere kunne få barnevakt på veldig kort varsel.

Du spør helt til slutt om situasjonen hadde stilt seg annerledes hvis samboeren din hadde vært sykmeldt. Det vil ikke utgjøre noen forskjell, som sykmeldt vil han få utbetalt akkurat det samme som han får i dagpenger.

Dere kan gå innom NAV kontoret i kommunen dere bor i, slik at dere får snakket med en veileder om situasjonen deres.

Vi håper det ordner seg for dere, og ønsker deg en fin dag videre :-)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din