Hei jente 15 år
Det er vondt å høre om dine opplevelser, likevel er det så viktig at du har startet på å utforske traumene. Min erfaringer at selv om det er smertefullt å gå igjennom en slik prossess, så opplever mange at de vonde opplevelsene faktisk kan endre form selv om de ikke nødvendigvis blir borte.
Traumene vil ofte bli husket i både hode og kropp, likevel kan de bearbeides slik at de ikke blir endel av din identitet. Mange har iløpet av livet kjent på sterke krenkelser slik du beskriver, dette er du desverre ikke alene om. Det jeg tror er viktig for at du skal kunne bearbeide opplevelsen, er å utforske hvorfor du kjenner på skammen.
Skammen kommer jo ofte på bakgrunn av at vi opplever å være feil. Du ønsker ikke å gå i detaljer rundt overgrepet, noe som er helt greit. Likevel tenker jeg ikke du kan lastes for det som skjedde, du var jo bare et barn, det samme med broren din!
Seksuelle overgrep må ikke forveksles med det å dele seksualiteten med noen på en gjensidig og frivillig måte. Det du beskriver tenker jeg handlet om noe helt annet, nemlig et overgrep.
Fordi overgrep ikke handler om anerkjennelse og respekt, men snarere følelser som avmakt og utilstrekkelighet, trenger ikke broren din sin seksuell orientering å ha noe med overgrepene å gjøre.
Det finnes både heterofile, bifile og homofile overgripere. Det er ikke nødvendigvis slik at broren din ble seksuelt tiltrukket av deg selv om han misbrukte deg på en seksuell måte.
Jeg vil anbefale deg å dele de tankene du kjenner på med terapeuten din. Ikke være redd for det som måtte komme, løft de frem fra mørket. Min erfaring er at det hjelper å dele også de ubehagelige følelsene som skyld og skam, nettopp for å sortere de, og finne ut av hvor de kommer fra.
Kan også anbefale deg å kontakte noen som har spesiell erfaring rundt det å møte ungdom utsatt for seksuelle overgrep. DIXI er en organisasjon som har samtalegrupper for unge rundt omkring i landet. Kanskje har de også en i nærheten av hvor du bor.
Heier på deg og ønsker deg masse lykke til videre!
Hilsen Ingun
Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,
13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no