Hopp til hovedinnholdet

Uriktig anklage om voldtekt, beviskrav for å bli dømt for voldtekt

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 16 år. Jeg blir beskyldt av Eksen min å ha ''voldtatt'' henne. Noe jeg aldri har gjort. Ikke engang lignende. Dette har hun gått til helsesøster og vår lærer og snakket om. Jeg tror dette blir en politisak.. Hvordan kan jeg forsvare meg mot dette da jeg ikke har gjort noe? Jeg sa noen sårende ting til henne fordi hun var utro med meg, dermed dumpet jeg henne. Så etter det har hun gått rundt og sagt dette. Vi har hatt samleie 2 ganger, kun hjemme hos meg og foreldrene mine har vært hjemme. De vet ikke at vi har hatt sex. Jeg trenger hjelp til å bevise at jeg ikke har gjort en verdens ting. Og hva skal til for å kunne straffes for voldtekt? Kan man ende opp straffet uten at de har bevis? Og hva er ''bevis'' nok? Svar gjerne fort! Takk, bekymret gutt 16.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er i en svært fortvilende situasjon. Jeg vil først og fremst anbefale deg å snakke med dine foreldre (evt en annen voksen som du stoler på). De kan gi deg støtten du trenger i den situasjonen du er i nå. De kan også kontakte hennes foreldre og hjelpe til å få en dialog dersom du føler det kan føre til noe. Jeg vil likevel ikke nødvendigvis anbefale at dere tar kontakt, dersom det er slik at dere ikke kan ha en rolig og konstruktiv dialog. Og dersom forholdet er anmeldt til politiet allerede, vil jeg anbefale at dere unngår å ta kontakt slik at det ikke kan hevdes at dere forsøker å påvirke utfallet av saken ved å ta kontakt.

Hvis dette blir en politisak, vil jeg anbefale deg å samarbeide med politiet. Svar på alle spørsmål de har, møt til samtaler de innkaller til, la dem undersøke det de trenger å undersøke for å etterforske saken.

Det er straffbart å anmelde forhold som ikke har funnet sted og det blir sett veldig alvorlig på dette. Dersom noen har anmeldt noe som faktisk ikke har skjedd, risikerer de å bli straffet for dette. 

Du lurer på hva som skal til for å kunne straffes for voldtekt og om man kan ende opp med å bli straffet uten at det finnes bevis. I en domstol kan man bare bli dømt når domstolen er overbevist om at du er skyldig. Ut fra det du skriver er det ikke andre bevis i saken enn forklaringen til din eks, og din forklaring, og det blir da "ord mot ord". Det domstolen må gjøre i slike saker er at de må vurdere hvilken av forklaringene som er sann/mest troverdig. I straffesaker er det en veldig høy terskel for å bli dømt. Det skal være bevist utover enhver rimelig tvil at man har gjort det man er tiltalt for for at man kan bli dømt.

Så hvis det blir en politisak ut av dette vil jeg som nevnt anbefale deg å samarbeide med politiet, fortell dem hva som har skjedd, det er det beste du kan gjøre. Og så håper jeg at du får en avklaring på hva som skjer med denne saken snart, slik at du ikke må gå og bekymre deg.  

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har anmeldt falsk voldtekt

Jente snakker i mobil (colourbox.com)

Jeg var så utrolig sinna på eksen min som gikk fra meg, at jeg anmeldte han for voldtekt. Hadde bare så lyst til å hevne meg, han hadde vært utro og behandlet meg som dritt. Nå har jeg roet meg litt og angrer veldig på anmeldelsen. Han har jo aldri voldtatt meg. Hva vil skje nå? Kan jeg straffes for dette?

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep