SVAR
Besvart 22.08.2016 21:05:55
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for at du skriver til oss i en så vanskelig situasjon.
Det er vondt å høre om alt det du har vært gjennom og som du har båret på helt alene så lenge. Jeg synes det er veldig modig av deg å skrive om dette til oss og forsøke å finne ut av hva du kan gjøre.
Det er svært tøffe opplevelser du har vært gjennom, og jeg vet at mange som har opplevd det samme som deg, deler din opplevelse av at dette føles skamfullt og er vanskelig å snakke med andre om. Mange kan kjenne seg usikre på hvordan de skal fortelle om dette, hvem de kan stole på og om det kan hjelpe. Det høres ut som det som skjedde med deg og tankene rundt dette har gjort hverdagen din tung, det er mange som opplever vansker som blant annet plagsomme minner, søvnvansker og vonde følelser etter overgrep.
Det er bra du har søkt hjelp og jeg håper du vil få det bedre framover. De som jobber på BUP har taushetsplikt, også ovenfor dine foreldre nå når du har fylt 16 år. Unntaket er hvis de får informasjon om noe alvorlig som foreldrene dine må vite for å kunne ta vare på deg. Hvis de forteller noe til foreldrene dine som du ikke ønsker de skal vite, vil du som regel få vite dette på forhånd. Det høres ut som du kanskje har vurdert å snakke med kontaktpersonen din på BUP om dette. Jeg håper du vil finne mot til å gjøre det, jeg tror du vil kjenne lettelse når du har delt dette med noen og da kan du også få mer hjelp til å få det bedre. Du kan gjerne fortelle at du har opplevd noe som du ikke har sagt til noen og som ønsker skal bli mellom dere, da tror jeg kontaktpersonen din vil hjelpe deg og ta hensyn til dette. Husk at kontaktpersonen din der sikkert har snakket med andre ungdommer som har opplevd overgrep og jeg tror han eller hun vil sette pris på at du deler dette.
Hvis du ikke ønsker å snakke med en voksen på BUP, håper jeg du finner en annen voksen du kan snakke med. Det kan være en voksen i familien din eller en på skolen, for eksempel lærer, rådgiver eller helsesøster. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor. På Helsestasjonen for ungdom jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Du kan gå dit uten å ha bestilt time, og på nettsidene til den kommunen du bor i finner du åpningstider. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med noen, kan du ringe til en hjelpetelefon der du kan være anonym. Det kan for eksempel være Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller Hjelpetelefonen for overgrepsutsatte på telefonnummer 800 57 000. Da kan du få snakke med noen og kanskje få mer råd om hva du kan gjøre videre.
Jeg legger også ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttig info til deg. Jeg håper du vil snakke med noen om det du har opplevd og at du vil få god hjelp videre. Ta godt vare på deg selv og lykke til!
Hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg.
Les mer
attach_file
Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.
Les mer