Hopp til hovedinnholdet

Hun blir utsatt for seksuelle overgrep og trakassering, hva kan han gjøre for å hjelpe?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er forelsket i en annen jente, og hun bor i en annen by. Men nylig fikk jeg vite at hun gjekk gjennom tunge stunder på skolen, og ble daglig mobbet/trakassert. Hun har blitt voldtatt flere ganger av gutter i samme gruppe/gjeng, og en av de var når hun var i beruset tilstand (hun sa tydeligt nei men de brydde seg ikke). Den episoden hvor hun var beruset så voldtok 7 gutter henne. Hun blir seksuelt trakassert av de, men hun har ikke valg enn å gjør som de vil fordi de har tatt bilder av henne ved de voldtekts episodene (de truer med å sende dem til vennene hennes osv.) Hun prøvde å fortelle det til lærene en gang, også tok 4 av den guttegjengen henne på den do og truet med å drepe henne hvis hun fortalte det videre (de holdt en kniv mot halsen hennes), og for å fremheve poenget deres kuttet de inn noen bokstaver inn i armen hennes (som sto for "ikke fortell"). Hun blir kalt ulike ting hver dag som f.eks: hore/bitch. Jeg blir trist som følge av det som skjer. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Det du skriver her om hva venninnen din har vært og er utsatt for er veldig alvorlig. Det beste hadde vært om hun hadde anmeldt det som har skjedd, og latt rettsvesenet ta seg av de guttene som forgriper seg på henne. Samtidig er det ikke vanskelig å forstå at hun er redd for å gjøre det når hun blir truet slik hun blir.

En ting jeg selv har god erfaring med å gjøre, er å ringe anonymt til politiet og drøfte saken med dem. Kan du være der sammen med henne når hun ringer? Eller kanskje kan du til og med ringe for henne? Eller dere kan også inkludere andre voksne mennesker i dette som venninnen din stoler på.

Da går det an å forklare for politiet hva som har skjedd, hva de anbefaler, hva de tenker seg kommer til å skje videre dersom hun anmelder forholdet, eller hva som skjer om hun ikke anmelder forholdet. På den måten blir venninnen din mer informert om hva hun kan vente seg, og det blir lettere å ta stilling til å gjøre noe når hun vet hva hun har i vente. 

Disse guttene som utsetter henne for dette har allerede gått langt over streken, og det er straffbart i flere forhold. Dersom hun ikke sier ifra til noen kan det hende at det kommer til å fortsette. Både at din venninne fortsetter å utsettes for voldtekter, trusler og vold, og kanskje går de også etter andre jenter. Ved at hun tar dette videre og setter en stopper for disse guttene kan hun redde mange jenter fra lignende skjebne. 

Det at hun er filmet og tatt bilder av kan faktisk tale i din venninnes favør. Jeg kan forstå at det vil være vondt for henne å se disse bildene og eventuelt at andre også ser dem, samtidig så vil slike bilder være sterke beviser for at det hun utsettes for er straffbart. 

Jeg anbefaler deg også å forsøke å få venninnen din til å oppsøke et voldtektsmottak. Selvom hun ikke akkurat har blitt voldtatt, og har behov for medisinsk hjelp og undersøkelse i forhold til det, så har de mye godt personell på et voldtektsmottak. De har sykepleiere, leger, psykologer, sosionomer og advokater for å nevne noen. Det kan være gode personer å snakke med, bearbeide tanker og følelser med og på den måten få De har også som regel advokater som kan hjelpe og anbefale og støtte videre inn mot en eventuell anmeldelse og videre. Det kan være veldig nyttig og veldig viktig!

Jeg må også berømme deg for at du er en så god venn! Hun trenger det nå!!

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep