SVAR
Besvart 27.10.2017 11:40:13
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Ut fra det du skriver her at du ble utsatt for av denne gutten på festen så er det tydelig for meg at du ble utsatt for et seksuelt overgrep.
Seksuelle overgrep er en fellesbetegnelse for seksuelle handlinger som blir påført en person mot hans eller hennes vilje. Seksuelle overgrep er hendelser der en person truer, tvinger eller lokker en annen person til å delta i eller se på seksuell omgang, handling eller atferd. Dette kan blant annet innebære samleie, beføling, blotting eller å se eller delta i pornografisk materiale.
De som blir utsatt for seksuelle overgrep reagerer forskjellig. Det er viktig å vite at de reaksjonene som kommer er normale reaksjoner på en unormal situasjon. Det er heller ikke slik at du må ha mange av disse reaksjonene for å være normal. Reaksjonene er ikke alltid synlig for andre, selv om man kanskje har det vondt inni seg.
Å bli utsatt for seksuelle overgrep kan oppleves som uvirkelig, eller som en vond drøm. Noen utsatte forteller at de ”frøs til”, at kroppen ikke greide å gjøre motstand fysisk eller med ord, selv om man ville det. Dette kan skje fordi hjernen er utstyrt med mekanismer som beskytter oss i faresituasjoner. For noen oppleves det som om tiden står stille og at overgrepet varer uendelig lenge. Det er også noen som opplever sjokk og dødsangst. Av og til kommer etterreaksjonene med en gang, men de kan også komme etter dager, uker eller måneder.
Jeg tenker du har opplevd et seksuelt overgrep, og derfor at du bør fortelle om det til noen du stoler på. Det kan for eksempel være foreldre, en venn, lærer, helsesøster eller andre du kjenner og har tillit til. Det er viktig at du ikke bærer på opplevelsen alene. Å snakke om det med noen kan dempe reaksjonene og gjøre at følelsene blir litt lettere å håndtere. Den du forteller det til, kan også hjelpe deg med å oppsøke profesjonell hjelp, dersom du ønsker det.
Det kan være lurt å begynne å snakke med helsesøster på skolen der du går eller at du tar kontakt med nærmeste helsestasjon for barn og unge i kommunen der du bor. Vis gjerne helsesøster/helsestasjonen det du har skrevet her til oss i UNG.no.
Ikke gå alene med de vonde tankene og følelsene du har i dag! Snakk med helsesøster/helsestasjon! Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha god nytte av å kikke litt på.
Med vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Samtykke til sex betyr å uttrykke et ønske om å ha sex. Lær deg å tyde den andres signaler og stopp hvis du er i tvil.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg.
Les mer