Hopp til hovedinnholdet

Seksuell trakassering? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg går nå i niende klasse og skal begynne i tiende etter sommerferien. I klassen min er et par av guttene veldig kåte. Jeg skjønner jo det. vi går i niende, men det er en ting jeg sliter veldig med. Det er noe som har skjedd, som har fått meg til å tenke. På trinnet nå føler jeg meg svært brukt. Emm gutter har ingen grenser lengre. De snakker om meg og om kroppen min høyt rett foran og tar bilder av rumpa mi med bukse på. Flere ganger har jeg blitt klådd på foran alle guttene i klassen, og alle bare ler. De andre guttene er for feige til å si i fra. Jeg føler dette er utrolig ubehagelig. Vennene mine og selv helsesøster har sagt at jeg bare burde ta det positivt at gutter syntes jeg har fin kropp. Men det er noe helt annet når de klår og slår på rumpa mi og snakker ekkelt til meg hver dag. Jeg er egt veldig godt likt på trinnet av både jenter og gutter, men jeg føler meg nesten mobbet. I går fikk jeg melding av en gutt hvor han spurte om det gikk bra og at det er seksuell trakassering

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er fint å lese at du er en populær jente på skolen, men jeg forstår også at du opplever at guttene i klassen din oppfører seg ubehagelig mot deg. Noe som også en annen gutt har observert og sendt deg en melding for å høre om du har det bra. 

Selv om gutter og jenter er nysjerrige på hverandre i puberteten er det viktig at en ikke går over hverandres grenser i måten en tilnærmer seg og snakker til hverandre på. Noen ganger kan det være en fin balansegang på hva som er flørting og når det blir seksuell trakassering. 

Det er ikke greit at guttene tar bilder av rumpen din selv om du har klær på, når du ikke ønsker det. Heller ikke at de klår på deg mot din vilje eller snakker ekkelt til deg. 

Jeg vil anbefale deg å være tydelig når de gjør noe mot deg som du opplever som ubehagelig. Vær direkte og si gjerne "Slutt/ stopp", " Nei, ikke gjør det" eller " Nei, ikke ta på meg". Om de ikke respekterer dette eller du synes det er vanskelig å få slutt på dette på egenhånd, bør du gi beskjed til en voksen på skolen om hva de gjør mot deg. Du bør også snakke med foreldrene dine slik at de kan støtte deg og eventuelt snakke med læreren din om dette ikke opphører.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg og at guttene på skolen slutter å plage deg:)

Les mer om seksuell trakassering i artikkelen under svaret mitt. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep