Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om klamydia og testing.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. For noen uker siden hadde jeg ufrivillig sex med en på fest og fikk vite senere at han hadde klamydia. Jeg har kjæreste og vi hadde sex før jeg visste om det. Jeg sugde han og han kom i munnen min også. Kan man ha klamydia i både halsen og nedentil? Jeg leverte urinprøve til legen og testet positivt på klamydia, men har lest at man må teste på en annen måte hvis man har det i halsen. Går på antibiotika kur (Doxylin) i 10 dager, funker dette også hvis jeg har det i halsen eller burde jeg teste meg? Har lest mye forskjellig så ønsker et direkte svar. Er veldig bekymret for at jeg ikke blir kvitt det helt.

Besvart 05.10.2018 22:07
 

Svar
Hei

Du har fått påvist klamydia i underlivet. Det er bra du får behandling for dette.

Det er få rutiner og retningslinjer for klamydia i halsen, fordi dette er relativt nytt . Så det testes ikke for det, og behandles ikke rutinemessig. Men får du Doxylin mot klamydia i underlivet, vil det virke mot eventuell klamydia i halsen også. 

En skal ta kontrollprøve for klamydia etter 4-6 uker, for å sjekke om man er kvitt det. Så når du tar kontollprøven, kan du spørre legen om hen vil teste deg i halsen også, om det er nødvendig.

Husk at du bør avstå fra sex mens du får behandling, og helt til partneren din har fullført behandlingen han også! (Så ikke han smitter deg etter at du har blitt kvitt klamydiaen).

Så kjæresten din bør også teste seg og få behandling hvis han trenger det!

Dette var det rent medisinske. Så skriver du at du hadde ufrivillig sex. Jeg tenker at sex skal være frivillig, mellom to personer som samtykker til det. Hvis det ikke var frivillig hos deg, og du ikke samtykket, er dette mer et overgrep/en voldtekt.

Hvis man selv er for full til å samtykke eller til å vite hva man gjør, er det ingen unnskyldning for den andre - det er fortsatt et overgrep. Og det er fortsatt ulovlig å ha sex med noen som ikke er bevisste nok til å kunne si ja eller nei. Dette kan en dømmes for voldtekt for.

Så jeg tenker at du bør vurdere om dette var en voldtekt. Og om du skal anmelde det. Du bør uansett snakke med noen om dette,. Du  kan snakke med helsesøster, lege, eller med de på Dixi e.l. (Se lenker i artiklene under!).

Det er uansett ikke greit å at noen har hatt ufrivillig sex med deg! Du fortjener at din kropp og dine grenser blir respektert! Jeg håper du snakker med noen og får hjelp med dette hvis du trenger det. Jeg ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Var det en voldtekt?

På fest #ikkegreit / ung.no

Jeg husker ikke noe av det som skjedde, men jeg er redd for at jeg har blitt utsatt for en voldtekt.

Les mer

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep