Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble utsatt for et overgrep når jeg var 13 år. Hva kan jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som sliter etter et overgrep når eg var 13. Det går skikkelig ut over hverdagen her helsesøsteren egentlig har kommet fram til jeg har ptsd. Det er skikkelig drit for å si det rett ut. Går på påbygg her jeg akuratt nå er inni en dårlig periode. Det er snart eksamen og jeg stresser så mye. Hver eneste dag går jeg rundt med en høy puls her jeg er svimmel, kvalm, svimmel og rett å slett utslitt. Jeg er en perfeksjonist i alt jeg gjør å strever fra jeg kommer hjem fra skolen til jeg legger meg med skolen. Er ikke skoleflink men har klart å jobbe meg til toppkarakter i noen få fag. Akuratt nå føler jeg at jeg har møtt veggen. Stresset tar over hele livet ettersom jeg er redd for jobblivet (dårlige erfaringer) og med det om jeg vil være ensom for alltid. Og med venner er det også på lik linje. Usikker på å fortelle det til lærere ettersom de ikke vil ta det alvorlig. Er redd for Alt nå og føler alt går til helvete. Trenger tips til hva eg kan gjøre

Besvart 10.03.2019 18:55
 

Svar
Hei jente 19 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever med mye ubehag etter et overgrep for noen år tilbake. Det du beskriver er normale reaksjoner på unormale hendelser! Det er ikke din skyld!

Jeg vil aller først anbefale deg å snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog slik at du kan få en grundig utredning. PTSD er en diagnose man får etter en traumatisk hendelse og det er viktig å få riktig behandling.

Det er fint at du har helsesykepleier du kan snakke med og som kan hjelpe deg og støtte deg i din skolehverdag!

Når man har opplevd en alvorlig grenseoverskridende opplevelse så aktiveres kroppens overlevelsesmekanismer for å beskytte. Sånn sett er kroppen vår fantastisk - den hjelper oss i vanskelige situasjoner.

Men når det er sagt så er det slik at når man får en PTSD diagnose så reagerer kroppen som om den fortsatt er i fare. Det er slitsomt og krevende. Hjernen klarer ikke skille mellom hendelser i fortid og hendelser i nåtid og derfor kan man få reaksjoner i nåtid som egentlig handler om fortiden.

Dette er komplisert og derfor anbefaler jeg deg  å snakke med noen om dette slik at du kan få hjelp til å skille mellom fortid og nåtid.

Det finnes noen øvelser man kan bruke. Hensikten er å roe ned stress reaksjonen i kroppen slik at man klarer å tenke klart.

Det høres ut som du har fått et negativt selvbilde og er kritisk til egen prestasjon. Dette er en vanlig reaksjon etter traumer og jeg tror det kan være nyttig for deg å bearbeide det du har blitt utsatt for slik at du kan få et bedre selvbilde og bli gladere i deg selv igjen. Det er ikke din skyld det som hendte!

Praktiske øvelser:

Når du merker du blir stresset forsøk og pust rolig med magen noen ganger samtidig som du tenker at den reaksjonen du kjenner i kroppen ikke er farlig og den hører fortiden til. Her og nå så er du trygg og du har ingenting å frykte.

Mange har nytte av å skrive ned noen trøstesetninger på en lapp eller bruke sansene på annen måte for å hjelpe til å huske dette.

Det kan høres rart ut men hensikten er å lære hjernen å skille mellom fortid og nåtid og at den ikke trenger å stresse.

Videre vil jeg anbefale deg å snakke med noen på skolen din om at du strever. Det kan være mulig for deg å få en legeerklæring dersom skolen trenger dette. Fastlegen din kan hjelpe deg.

Forsøk og tenk at du gjør så godt du kan og at du også trenger pauser for å ikke bli utbrent. Vi trenger alle en god balanse av aktivitet og hvile for å klare å holde motivasjonen oppe.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt.

Du er god som gull!

God klem til deg.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep