Hopp til hovedinnholdet

Aldersforskjell og trusler!

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er egentlig 22 år, men det gikk bare opp til 20 år! Jeg er sammen med ei jente på 14 år. Hun føler at jeg kommer med trusseler mot henne og seksuelle tilnærmelser, men jeg føler ikke at jeg gjør det, men hun synes at jeg virker sikkelig skummel, ekkel og truenes. Hva kan skje hvis jeg kommer med trusseler mot henne hvis vi ikke har sex? Jeg har lyst til å ha sex med henne, fordi jeg liker henne så godt. Jeg vil helst bare å ha sex egentlig. Hun er litt redd for å ha det med meg og hun føler at hun ikke har noen valg enn å bare svare ja, men jeg har så lyst til å ha sex med henne selv om hun bare er 14 år. Jeg er ikke forelsket i noen på min egen alder, men bare på hun 14 åringen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det er så stor aldersforskjell mellom dere blir forholdet probelmatisk og utsatt av flere grunner.

I puberteten utvikler man seg såpass ulikt at en aldersforskjell kan virke både enda mindre og enda større. Når man er ferdig med puberteten og jo eldre man blir, jo mindre betydning vil en aldersforskjell ha.    

Et kjærestepar eller seksuelt forhold bør ha ganske lik alder og modenhet i følge vår kultur og vårt regelverk i Norge. 

Siden hun bare er 14 år, kommer også hensynet til seksuell lavalder inn. Har du samleie med henne risikerer du å bli anmeldt og straffet for det, ifølge norske lover.

Juridisk sett defineres en handling som pedofil ut i fra den seksuelle lavalder som et land har. En voksne (over 18 år) kan kalles pedofil, når han/hun tiltrekkes av barn i en bestemt aldersgruppe og forfører denne mindreårige personen med det mål å tilfredsstille seg selv. Dette er både straffbart og brudd på menneskerettighetene.

At hun føler seg truet av deg er nok et tegn på ubalansen  i alder i forholdet. Husk at en hver berøring eller seksuell aktivitet som ikke oppfattes av den andre som frivillig er et overgrep og du kan bli anmeldt til politiet.  

Les mer om temaet nedenfor! 

Hilsen lærern og sexologen i Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep