Hopp til hovedinnholdet

Kondom - gått ut på dato

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten min hadde samleie for 5 veker sia. Når vi hadde holdt på i 1 time og 26 minutter gjekk det galt. Kondomen sprakk, og vi merket at det skjedde 1 minutt seinare. Kondomen hadde gått ut på dato. Så vi veit hvorfor, det skjedde. Vi har nå tattt graviditetstesten og hun er ikke gravid. Men spørsmålet mitt er: 1. Hvor lenge varer en kondom? (ikkje kor lenge som dato, men etter at du har tatt den på, hvor lenge varer den dør den sprekk) 2. Hvor mange % sikkert er en kondom? 3. Og hvilken str ska det være på pakken jeg kjøper? Og jeg vet at det er forskjellige farger på pakken, vi brukte blå

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmålene dine.

1. En kondom skal ikke brukes etter at den har gått ut på dato, fordi den da kan bli tørr og sprekke lettere. Det er ikke noen spesiell tid den varer etter at man har tatt den på og begynt samleie, men om man holder på lenge (som for eksempel mer enn en halvtime), er det nok lurt å bytte til en ny.

2. Hvis kondomet brukes på riktig måte, og ikke sprekker, får hull eller faller av under samleiet, er det omtrent 100 % sikkert.

3. Størrelsen kan jeg ikke si noe om, der må dere nesten bare prøve dere frem. Man kan bestille gratis kondomer på www.gratiskondomer.no, eller få det gratis på de fleste helsestasjoner for ungdom eller hos helsesøster på skolen din.

Det er bra at du ikke er gravid. Om dere har tenkt å ha regelmessig sex fremover, vil jeg råde deg til å vurdere om du skal begynne med hormonell prevensjon, som for eksempel p-piller. Det kan du snakke med helsesøster eller helsestasjon for ungdom om.

Håper dette var til hjelp for deg.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon