Hopp til hovedinnholdet

Har p-staven virkning på mensen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og jeg er virkelig forvirret. jeg satt in p staven dagen før jeg skulle ha mensen. har p staven hadd noen virkeninger på mensen jeg skulle hadd? også kan man kjenne at p staven virker i magen, uten at man får noen bivirkninger? håper jeg får svar fortest som mulig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, p-staven kan ha hatt virkning på mensen din. Det kan også være at mensen din i utgangspunktet er forsinket. Hva slags blødninger du får nå er vanskelig å si. Det kan være du ikke blør noe på 3 år, men du kan også blø veldig mye. Noen blør regelmessig, mens andre kan blø uregelmessig. Noen får bare litt brun utflod, mens andre får masse blod. 

Du er beskyttet mot graviditet uansett hva slags blødning du får. Det er heller ikke farlig for kroppen din selv om blødningene er uregelmessige. Oftest blør man mer de første 3 månedene etter innsettingen, så stabiliserer det seg. Hvis det er plagsom etter 3 måneder må du snakke med de som gav deg p-staven. Selv om man ikke blør så kan man plutselig få blødninger etter 2 år uten mensen. Dette er helt normalt. 

Har du sex med ny partner uten kondom og begynner å blø skal du sjekke med lege. 

P-staven kan gi bivirkninger med humørsvigninger, kvalme, endret hud, nedsatt sexlyst som mest vanlig. Disse går ofte over i løpet av de første månedene. Gjør de ikke det så er det fint å gå tilbake til der du fikk p-staven. 

Husk at p-staven ikke er sikker før det har gått 7 dager hvis du fikk den satt inn utenom mensen din. Du må derfor bruke kondom de første 7 dagene for å unngå graviditet. 

Håper du fikk svar du lette etter. Du kan også lese litt om p-stav her.

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon