Hopp til hovedinnholdet

Jeg begynte på p-piller (Almina 28) for omtrent tre uker siden. Nå er jeg på de hvite pillene.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg begynte på p-piller (Almina 28) for omtrent tre uker siden. Nå er jeg på de hvite pillene. Jeg tok den første pillen på p-pillebrettet på første menstrasjonsdag men har blødd helt siden det, noe som er veldig irriterende. Idag skjedde det noe fryktelig ekkelt, jeg våknet om morgenen og kjente at trusen min var våt (av blod) og da jeg reiste meg opp dryppet det blod overalt, det dryppet sikkert en full spiseskje blod i sengen min. Jeg har aldri blødd så mye før, i værtfall ikke på natten. Jeg har ikke vondt noen steder nå og er egentlig bare veldig redd. Har dette noe med p-pillene å gjøre? Grunnen til å jeg ville begynne å bruke p-piller er for å få bort smerter og minske tiden jeg har mensen. Smertene er borte, men jeg har hatt mensen kjempe lenge, hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
Jeg skjønner godt at du blir fortvilet når du blør over lenger tid, og tillegg har en slik episode. Det du opplever etter å ha startet med p-piller er normalt. De første 2 -4 månedene er det ikke uvanlig at du kan få blødningsforstyrrelser. Mange opplever å ha varierende blødning over lengre tid, før det normaliserer seg.

I pillefri uke får man som regel en menskliknende blødning, og det er derfor ikke uvanlig at du kan oppleve at det renner slik du beskriver. Det er ikke så mye annet å gjøre enn å bruke bind når du har blødning, slik at du slipper søl.

Dette er med andre ord normalt og ikke farlit. Det er ikke så mye du kan gjøre med det, annet enn å sørge for å ta pillene dine så regelmessig som mulig. 
Dersom det ikke blir bedre, kan du snakke med lege på Helsestasjon for ungdom om dette å få hjelp. Eller spørre helsesøster på skolen om råd.

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon