Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Hvordan bruke p-piller?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bare lurer på hvorfor det er så viktig å ikke ha en pillefri uke i mer enn 7 dager? Tenker ikke når det gjelder prevansjonen i seg selv, men når det kommer til mensen? Har nemlig en uke der er viktig at jeg ikke får menstruasjon. Tok en pillefri uke i rundt 12 dager, da jeg tenkte at dette kanskje gjorde det lettere å utsette mensen/ at pillene holdt bedre dersom jeg begynte litt senere, siden det kan hende jeg får blødning i den fjerde uka selv om jeg fortsetter på pillene ( da dette ikke har funket hver gang tidligere..) ....Men kan dette tukle med systemet?

Besvart 21.03.2017 00:38
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

"Reglene" for bruk av p-piller er ganske kompliserte, men samtidig ganske enkle. Litt avhengig av hvilken p-pille du bruker, og da går jeg ut ifra du bruker p-piller, og ikke minipiller/gestagenpiller, så kan du utsette og hoppe over mensen. P-piller skal brukes på følgende måte: Du skal ta én aktiv pille hver dag, omtrent til samme tid hver. Det skal du gjøre i 21 dager, og minimum 21 dager for at pillene skal være sikre i forhold til graviditet. Bruker du p-piller kortere enn 21 dager i strekk, så er du ikke sikker i forhold til graviditet, og bør bruke annen prevensjon (kondom) i tillegg når du har samleie.

Dersom du bruker p-piller, så kan du i utsette mensen en måned istedenfor å forsøke å forskyve den slik du nå har gjort. Måten du utsetter mensen på er ved å ta de aktive pillene i tre uker, og i stedenfor å ha en pillefri uke, eller ta sukkerpiller om dine p-piller har det, så kan du begynne rett på nytt brett med aktive p-piller. Du kan utsette mensen hver måned om du ønsker det. Det gjør ikke p-pillene noe mindre trygge å ikke har mensen, heller tvert i mot. Dersom du utsetter hver måned, så vil du på et eller annet tidspunkt å få en mellomblødning. Det kan komme etter to måneder eller ti.

Når du får en mellomblødning, så skal du slutte å ta p-piller i minimum 3 dager, og maksimum 7 dager. Så skal du "begynne på nytt" med nytt brett og da igjen minimum 21 dager med aktive piller før du tar pause igjen.

Hvis du skal ha mensen, så gjelder egentlig det samme. Minimum 3 dager uten piller/sukkerpiller, og maksimum 7 dager! 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

p-piller

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre