Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å gå på p-piller hvis du snuser, røyker eller drikker?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det er farlig å gå på P- piller hvis du Foreksempel snuser, røyker eller drikker? Har hørt at dette kan være farlig og er usikker på hva jeg skal tro.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Når du bruke p-piller, bør du ikke røyke. Årsaken til dette er at risikoen for å få blodpropp øker. Slike blodpropper kan blant annet føre til hjerteinfarkt og blokkere blodårer i lungene dine.
P-piller øker blodet sin evne til å koagulere/levre seg. Når du samtidig røyker, øker denne tendensen. En jente som bruker p-piller og røyker, har syv ganger så stor sjanse for å få dødelige blodpropper som en jente som også tar p-piller, men ikke røyker. Risikoen for å få blodpropp, øker med antall sigaretter du røyker daglig. Andre risikofaktorer er alder, overvekt og sengeleie, det vil si immobilitet. 
 
Når det gjelder snus er det ingen studier som viser at det å snuse når man går på hormonpiller gir økt risiko for blodpropp. Det viser seg imidlertid at nikotinet i snusen påvirker hjerte- og karsystemet ved at blodtrykket blir høyere og høyt blodtrykk kan igjen øke risiko for blodpropp.
 
Det er ikke farlig å innta alkohol når man bruker p-piller, men det kan være en fare ved at man glemmer å ta pillen i forbindelse med fest eller at man blir dårlig og kaster opp. Det kan redusere effekten av pillene. 


Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon