Hopp til hovedinnholdet

Forrige uke glemte jeg en pille. Det gikk 24 timer før jeg merket det. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på p-piller (Loette) og forrige uke glemte jeg en pille. Det gikk 24 timer før jeg merket det og det var da ikke vits i å ta den. I dag (søndag) skal jeg begynne på de hvite sukkerpillene. Burde jeg ta sukkerpillene eller burde jeg begynne på et nytt brett og ta piller med hormon? Og dersom jeg tar sukkerpillene er jeg da trygg etter jeg har tatt sukkerpillene eller burde vi bruke kondom? Vet at det er lurt å bruke kondom uansett, men jeg har en fast partner så vi har ikke sett behov for dette. Spørsmålene er da om jeg burde ta sukker- eller hormonpiller denne uken, og om når jeg evt er "trygg" mot å bli gravid

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Sex og samfunn skriver dette om å glemme en pille med Loette; "Glemt én pille (det vil si der det har gått mer enn 24 timer, men mindre enn 48 timer, siden forrige pille). Uansett hvor du er på brettet regnes du fortsatt som beskyttet mot graviditet. Ta pillen du glemte. Ta dagens pille litt senere, selv om det betyr to piller på samme dag."
 
Du skulle altså tatt den pillen du hadde glemt og så dagens pille litt senere samme dag.  
 
Hvis du har valgt å hoppe over sukkerpillene å gå rett på nytt brett er det bedre enn hvis du valgte å ta sukkerpillene.
Når du leser dette er det gått 11 til 12 dager siden du glemte p-pillen. Da er det for sent for nødprevensjon. 
 
3 uker etter du glemte p-pillen kan du ta en graviditets test. Det kan du gjøre hos helsesøster på skolen, hvis skolen ikke er slutt, på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen. 
 
Dere trenger ikke bruke kondom hvis du husker alle p-pillene, at dere er eksklusive, at dere ikke har seksualitet med andre og at dere har testet dere for seksuelt overførbare infeksjoner før dere begynte å ha seksualitet sammen.
 
I den artikkelen det vises til kan du lære mer om hva du skal gjøre hvis du glemmer piller senere. 
 
Hvis du ønsker et sikrere prevensjonsmiddel kan du vurdere p-stav eller hormonspiral. Les mer om disse her.

Jeg håper dette er til hjelp for deg, selv om svaret kom sent.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon