Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på p-pillen som heter almina 28. jeg startet på mitt første brett for ca to og en halv uke siden. jeg har tatt pillen regelmessig hver dag mellom 22 og 00 på kvelden. På søndag denne uken så jeg at jeg ikke hadde tatt lørdagspillenspillen, så jeg valgte derfor å ta lørdagspillen og fortsette derifra. I dag (onsdag) hadde jeg sex, men ble nå veldig usikker på om jeg kan være gravid? Vi brukte ikke kondom fordi jeg går på p-pilla, men siden jeg glemte jo å ta den på lørdag? Hva burde jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg går på p-pillen som heter almina 28. jeg startet på mitt første brett for ca to og en halv uke siden. jeg har tatt pillen regelmessig hver dag mellom 22 og 00 på kvelden. på søndag denne uken så jeg at jeg ikke hadde tatt lørdagspillenspillen, så jeg valgte derfor å ta lørdagspillen og fortsette derifra. i dag (onsdag) hadde jeg sex, men ble nå veldig usikker på om jeg kan være gravid? vi brukte ikke kondom fordi jeg går på p-pilla, men siden jeg glemte jo å ta den på lørdag? hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Går det mer enn 36 timer mellom to piller, er prevensjonseffekten redusert.

P-pillenes evne til å beskytte mot uønsket graviditet kan også bli redusert ved oppkast eller kraftig diare, og du må da forholde deg til de samme anbefalingene som gis ved glemt pille.

Hvis du har glemt p-pille(r) og er usikker på beskyttelsen videre, er det en viktig og enkel huskeregel å ALLTID bruke kondom eller ikke ha samleie i MINST SYV dager etter at pillen(e) er glemt.

Manglende beskyttelse vil imidlertid variere mellom de ulike merkene og i hvilken uke på brettet du har glemt pille(r). Det kan være anbefalt å ta nødprevensjon i tillegg. NB! Benytter du EllaOne som nødprevensjon, må det gå minst fem dager før du igjen kan starte opp med hormonell prevensjon. Les hva som gjelder for det merket du bruker:

Énfasepiller

Glemt én pille av Microgynon, Oralcon, Loette (Almina), Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle, Yas eller Zoely:

Dersom du har glemt bare én pille (det vil si at det har gått mer enn 24 timer og mindre enn 48 timer, siden forrige pille), uansett hvilken uke du er på brettet, regnes du likevel som beskyttet mot graviditet. Dette gjelder også om du starter på nytt brett en dag for sent.

  • Du skal ta den glemte pillen så snart som mulig og deretter fortsette med de neste pillene til vanlig tid. Dette kan bety at du må ta to piller samme på dag.
  • Du trenger ikke å bruke kondom eller avstå fra samleie i de neste syv dagene.
  • Du trenger heller ikke å bruke nødprevensjon.


For din del burde dette gå greit. Dette skjedde omtrent når du var ferdig med 2. brettet og da er du bra beskyttet selv om du  ikke fikk i deg p-pillen din på lørdag.  Om du fortsetter på helt nytt brett etter pille 21 burde dette gå helt fint.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om noveller?

Hva er en parallellhandling?