Hopp til hovedinnholdet

Kan man legge på seg av p-stav?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jg vil ikke begynne på p-piller fordi har hørt man kan legge på seg, kan man dette med p-stav også? Også lurer jeg på hvis jeg får p-stav jeg og kjæresten ikke trenger å stresse med kondom under sex? Kan jeg bli gravid? Takk for svar!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss, jente 17 år.

Det er slik at både p-piller og p-stav kan føre til en liten vektøkning, men dette er ofte forbigående og opptrer gjerne i løpet av de tre første månedene etter oppstart med prevensjon.

Jeg synes ikke du skal være så redd for at det skjer. Dette er ikke noe stort problem, og grunnen til at man går litt opp i vekt er fordi kroppen samler på litt mer vann.

Har du fått satt inn p-stav, kan du og kjæresten droppe kondom. Du kan ikke bli gravid med p-staven. P-piller derimot er litt mer usikre fordi de må huskes på hver dag og glemte piller øker risikoen for graviditet.

Les gjerne mer i vedlagte artikler.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon