Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å ta P-stav gratis på helsestasjonen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente som bor i Trondheim. Jeg lurte på on det er mulig å ta P-stav gratis på helsestasjon. Hvis det er det, må jeg bestille time eller kan jeg komme en dag de har åpent og bare få P-stav der og da? Og hvor lenge på jeg vete fra jeg har satt inn P-staven til jeg kan ha sex uten prevensjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
I og med at du er 14 år er det dessverre ikke mulig at du får p-staven gratis. Når du er fylt 16 år er det gratis. Det er veldig synd at det er sånn, fordi mange unge har behov for sikker prevensjon. 
En p-stav koster omlag kr. 1150,- 
Hvis p-staven settes innen femte dag i menstruasjonen, er du sikker fra første dag. Begynner du utenom dette, må du bruke kondom de 7 første dagene.
Du kan snakke med helsesøster pop skolen eller på helsepersonellet på helsestasjon for ungdom om prevensjon. Du trenger ikke bestille time på helsestasjonen for ungdom. Du møter opp i åpningstiden og trekker kølapp. 
Noen helsestasjoner for ungdom har gratis prevensjon til de som er under 16 år. Om de har det i Trondheim vet jeg dessverre ikke, men du kan snakke med de. 
Snakk med helsesøster!


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon