Hopp til hovedinnholdet

Hun skal fjerne p-staven. Når er hormonene ute av kroppen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 17 som har hatt p-stav i omtrent et år. Jeg mistet mensen, men opplevde derimot nedsatt sexlyst og veldig tørr skjede. Jeg skal fjerne staven om 2 uker, men lurte på hvor lang tid det vil ta før hormonene ikke lenger påvirker kroppen. Jeg har søkt på dette, men det står bare at det ikke vil ta lang tid. Det vil sikkert variere fra person til person, men lurte på om dere hadde svaret på om det vil ta f.eks ca noen timer, dager, uker osv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (17)

Jeg skjønner at du vil ta ut p-staven siden du har opplevd slik bivirkninger. Det er dessverre en del jenter som får bivirkninger og må bytte til et annet prevensjonsmiddel. Du kan lese mer om de ulike prevensjonsmidlene i artiklene under svaret.

For å se hvor lang tid det tar før et medikament er ute av kroppen, ser vi på medikamentets "halveringstid". Det betyr hvor lang tid det tar før mengden av medikamentet er halvert i kroppen.

Halveringstiden til p-staven, Nexplanon, er 25 timer. Det betyr at etter 25 timer er mengden hormonet fra Nexplanon halvert i blodet ditt. 

Det betyr at etter 4-6 dager omtrent vil hormonet fra p-staven være ute av kroppen din. Hvor lang tid det tar, helt nøyaktig, er vanskelig å svare på.

Men selv om det fremdeles er litt hormon igjen fra p-staven i kroppen din etter at p-staven er ute, er du ikke beskyttet mot graviditet. Derfor anbefales det å bruke annen prevensjon med en gang etter at du tar ut p-staven.

Husk også at kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer, og i tillegg graviditet! :)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Før du velger prevensjonsmetode

Ulike prevensjonsmidler (foto: ung.no)

Du har begynt å ha sex eller vet at det snart vil skje. Du ønsker ikke å bli gravid og vil begynne med prevensjon for å hindre det. Det finnes mange ulike metoder å velge mellom. Hva vil passe best for deg?

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon