Hopp til hovedinnholdet

Det jeg syns er vanskelig er rett og slett prevensjonen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! jeg har kjæreste og synes det med sex er veldig vanskelig. jeg har ikke hatt det før, men ønsker å ha det. det jeg syns er vanskelig er rett og slett prevensjonen. min største frykt er å bli gravid før jeg ønsker det. faren min er lege og mammaen min er god å snakke med uansett hva det er, men jeg synes det er ubehagelig å snakke med dem om mitt «sexliv». jeg er veldig usikkker på hva man kan bruke. jeg er på en måte redd for å bruke bare kondom i tilfelle det skulle skjedd et uhell. vi har ikke lært noe om dette temaet på skolen, noe som gjør at jeg fort har blitt utrygg på dette. jeg tenker at det med sex skal være en fin ting og ikke noe man går rundt og er skeptisk til (jeg har snakket med kjæresten min om dette og han støtter meg heldigvis i det)... så jeg lurer egt på hva det er jeg kan gjøre for at jeg ikke trenger gå rundt å være redd for det, for det er veldig slitsomt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanlig at man synes det er vanskelig å snakke med foreldre om seksuallivet sitt. Det er privat, og kan være vanskelig å snakke med foreldre om. 
Det er så bra at du vil sikre deg mot å bli uønsket gravid. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom om dette med prevensjon. Da vil du få all den informasjonen du trenger. I og med at du ikke er fylt 16 år er det lege som må skrive ut resepten på prevensjon. Når du er fylt 16 år kan helsesøster på skolen eller helsesøster/jordmor på helsestasjon for ungdom skrive ut resept på prevensjon. Se de vedlagte artiklene og du kan også lese mer om temaet her på Sex og samfunn
Hvis man bruker kondom som eneste prevensjonsmiddel bør man ha ei eske Nødprevensjon i reserve. Da kan man ta nødprevensjonen hvis kondomet sprekker eller glir av inne i skjeden. Kondomer kan du få gratis hos helsesøster eller bestille fra gratidkondomer.no Nødprevensjon kan du kjøpe på apoteket. 
Den aller sikreste prevensjonen er langtidsvirkende prevensjon.
Når du er fylt 16 år vil all hormonell prevensjon være gratis. Før det må du dessverre betale for prevensjonen selv. 
Les deg opp på prevensjonsmetodene. Snakk med helsesøster/helsepersonell. Når du har funnet hva du ønsker, kan du snakke med din mor og si at du  trenger prevensjon, og hvilket, og så kan du si at du ikke ønsker å bli gravid og så spørre om hun kan hjelpe deg med betalingen. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du eventuelt vise henne den første vedlagte artikkelen. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon