Hopp til hovedinnholdet

gutt 15 år har hatt sex med jente 13, straffbart? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 15-åring som hat hatt sex med jente på 13år. Hva er da straffen om henne evt skulle ha blitt gravid å moren anmeldte det?! Begge var enige, og begge ville det. Er det da straff? Å uhell som at kondomen sprekker kan vell skje alle.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det som hovedregel er straffbart å ha sex med noen under 16 år. Dette gjelder uansett som det er frivillig fra begge parter. 

Det finnes i tillegg en egen regel som gjelder sex med personer under 14 år. Denne regelen sier at dersom noen har sex med en person under 14 år regnes dette som voldtekt - uansett om partene hadde sex frivillig. Straffen for å ha sex med noen under 14 år er derfor strengere. 

I dette tilfellet er dere begge under den seksuelle lavalder og har i utgangspunktet gjort noe straffbart ved å ha sex med hverandre. Men det er bare du som er over den kriminelle lavaladeren, som er 15 år i Norge. Unge som gjør noe kriminelt før de fyller 15 år kan ikke straffes for dette. 

Du har fylt 15 år og kan straffes for kriminelle handlinger. Moren til denne jenta kan derfor anmelde deg fordi du har hatt sex med datteren hennes på 13 år. Dette gjelder uansett om hun ble gravid eller ikke. 

Straffen for å ha sex med noen under 14 år kan i noen tilfeller bli satt ned eller falle bort dersom partene som hadde sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette er en konkret vurdering som politiet eller retten gjør hvis saken skulle bli anmeldt.

Aldersforskjell på omlag 2 år har tidligere blitt aksepert i retten, men destod yngre den yngste personen er, desto mindre aldersforskjell er blitt akseptert. Jeg kan ikke svare konkret på om du vil bli straffet i denne saken eller ikke fordi dette er en konkret vurdering i hver enkelt sak, som retten eller politiet må ta. Det kan feks også ha betydning om dere er kjærester eller ikke. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon