Hopp til hovedinnholdet

Prevensjon med Leiden mutasjon. Hva er å foretrekke?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk påvist Leiden mutasjon, heterozygot, for ca. 1 1/2 måned siden. Før det hadde jeg gått på Loette 28 i 5 måneder. Hverken mamma eller far har hatt blodpropp, men morfaren min har. Jeg byttet til Cerazette for å være sikker. Første måned hadde jeg mensen etter ca. 10-16 dager med opphold, men nå de siste ukene har jeg bare 7 dager opphold før jeg får en full blødning igjen (opp til 8 dager). Dette er veldig frustrende for både meg og kjæresten min. Jeg har hørt at man bør gi minipillene 3 måneder, men jeg vet ikke om jeg orker det siden å få mensen hver uke/annenhver uke ikke er fristende i det hele tatt. Da jeg gikk på Loette, klarte jeg aldri å hoppe over mensen (den ble ikke engang forskjøvet) og av og til kom den før jeg begynte på sukkerpillene. Vurderer å gå over til et annet prevensjonsmiddel, men kan jeg egentlig gå tilbake til p-piller? Kan jeg bare passe litt mer på hva jeg spiser og å trene ordentlig? Jeg er en slank og frisk jente ellers, og røyker sjelden.

Besvart 09.11.2018 15:36
 

Svar
Hei!

Når du har fått påvist Leiden mutasjon heterozygot, innebærer det at du har opp mot 7 % større risiko for å få blodpropp enn om du ikke hadde denne genfeilen. 

I en god del av hormonell prevensjon finnes hormonet østrogen. Østrogen gir også en økt risiko for blodpropp, og skal derfor ikke tas av personer som allerede har en forhøyet risiko for blodpropp, slik som du. 

Det betyr altså at du ikke kan bruke såkalte kombinasjonspreparater - hormonell prevensjon med to hormoner; både østrogen og gestagen, men må benytte de midlene som bare inneholder gestagen eller som ikke inneholder hormoner i det hele tatt. 

Det du har å velge mellom per i dag er: gestagen-p-pille (det du bruker nå), p-stav, hormonspiral og p-sprøyte, samt de uten hormoner: kondom og kobberspiral. 

Du kan velge om du forsetter med Cerazette eller bytter til noen av de andre alternativene. Meget mulig du etter hvert vil blø mindre om du fortsetter med  Cerazette.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om valg?

Hva gjør du hvis du trenger hjelp eller har spørsmål i valglokalet?