Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få gratis p-stav når jeg er 15 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, er ei jente på 15 år og ønsker å ta p-stav. jeg har lyst på p-stav pga. mensensmerter, men er bare 15 år å derfor koster det vell litt over 1000 kr å ta?. men spørsmåla mine er: om jeg drar til helsestasjon for ungdommer får jeg det gratis der eller er det bare for 16-17 år?. Og må jeg ha tilatelse fra lege? må foreldra vite om det? og må foreldra vere med å signere noen papir eller noe som helst? er der noen muligheter for å få det gratis som 15 åring? tusen takk:)

Besvart 09.11.2018 17:17
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Du får dessverre ikke dekt noe av p-staven før du fyller 16 år. Du må ikke ha tillatelse fra dine foreldre for å få satt inn p-stav. Det er lege som må skrive ut resept siden du er under 16 år. Helsesøster eller jordmor med spesiell opplæring kan også sette inn p-staven. Dette kan blant annet gjøres på helsestasjon for ungdom der også lege er ansatt.

Det er som du skriver dyrt å kjøpe en p-stav. Mange ganger anbefaler vi alle å prøve Cerazette p-piller før de setter inn p-stav. Da ser de om de er fornøyde med p-pillene (som er akkurat det samme innholdet som p-stav) og er de det så setter mange inn p-stav etterhvert.

Cerazette p-piller må tas hver dag, og da vil du jo merke etter en stund om de vil hjelpe deg med dine menstruasjonssmerter. Kanskje er dette det beste du kan gjøre fram til du er 16 år?

Håper at svaret var til hjelp for deg. 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon