Hopp til hovedinnholdet

Jeg vurdere å ta p-stav, har jeg en karantenetid før jeg kan gi blod?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vurderer å ta p- stav, men jeg er blodgiver. Hvor lenge etter jeg har hatt p-staven må jeg vente før jeg gir blod igjen? Må jeg bare vente til såret er helt grodd, eller er det en bestemt karantenetid, feks en uke eller en måned?

Besvart 10.01.2019 20:54
 

Svar
Hei jente 19 år.

Så flott at du velger å være blodgiver, det er en viktig oppgave. Det er også bra at du vurdere p-stav, det er et sikkert og smart prevensjonsvalg.

Ut fra de retningslinjene som helsedirektoratet setter for blodgivere, kan jeg ikke se at innsetting av p-stav er til noe hinder for at du kan gi blod, men jeg vil anta at det er anbefalt at du venter til såret etter innsettingen er helt grodd. 

Ellers vil jeg anbefale deg å ta kontakt med din lokale blodbank via telefon eller mail og høre hva de sier, slik at du slipper å gå bomtur neste gang du skal gi blod.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon