Hopp til hovedinnholdet

P-piler og sikker sex?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har tatt 3 piller på ulikt tidspunkt,startet onsdag som var 2 dag med mensen. Onsdag tok jeg en 18:15 torsdag 10:15 og fredag 19:15 i tillegg tror jeg at jeg har tatt en for mye... å i dag er det lørdag å jeg vurderer å hoppe over en siden jeg har tatt en for mye.. men om jeg tar en imrg kl 12 så faller jeg inn i en rytme jeg vil ha.nemrlig å ta en pille hver dag kl 12. Er jeg safe nå og kan jeg ha sex i dag uten kondom,selvom jeg har tatt pillene 3 dager i ulikt tidspunkt

Besvart 12.01.2019 13:43
 

Svar
Hei jente 17 år

Du skriver ingenting om hvilke p-piller du bruker. Slik jeg forstår det, har du nettopp startet med p-piller og gjorde det 2.dag i mensen. Da har du sikker prevensjon fra 1. dag på p-piller.

1.Om du bruker gestagen piller som f.eks Cerazette er regel for sikker prevensjon at det ikke må gå mer enn 36 timer mellom 2 p-piller.

2.Om du bruker en kombinasjons p-piller som f.eks Loette, Oralcon eller Microgynon for å nevne de mest brukte, er regel for sikker prevensjon at det ikke må gå mer enn 48t mellom 2 p-piller.

Noe som gjør at du har opprettholdt sikker prevensjon selv om du ikke har tatt p-pillene på eksakt samme klokkeslett hver dag. 

For noen hjelper det å huske p-pillene sine ved å ha alarm på mobilen. Kanskje det kan hjelpe deg også? 

Du må telle over p-pillene du har tatt og finne ut om du har tatt en for mye dersom du hopper over en p-pille en dag. 

Dersom du har tatt 1 p-pille formye kan du fint hoppe over 1 tabl. før du fortsetter som normalt igjen på p-pillene dine. Du vil likevel opprettholde sikker prevensjon så lenge det ikke går mer enn 36 timer mellom 2 p-piller ved bruk av gestagen p-piller. Og ikke går mer enn 48 timer mellom 2 p-piller om du bruker kombinasjons p-piller.

Du kan ha sex uten kondom idag om du ønsker det så lenge du startet med p-pillene dine på 2.dag i mensen. 

Jeg håper svaret mitt var forståelig og til hjelp for deg:) Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon