Hopp til hovedinnholdet

P-piler og sikker sex?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har tatt 3 piller på ulikt tidspunkt,startet onsdag som var 2 dag med mensen. Onsdag tok jeg en 18:15 torsdag 10:15 og fredag 19:15 i tillegg tror jeg at jeg har tatt en for mye... å i dag er det lørdag å jeg vurderer å hoppe over en siden jeg har tatt en for mye.. men om jeg tar en imrg kl 12 så faller jeg inn i en rytme jeg vil ha.nemrlig å ta en pille hver dag kl 12. Er jeg safe nå og kan jeg ha sex i dag uten kondom,selvom jeg har tatt pillene 3 dager i ulikt tidspunkt

Besvart 12.01.2019 13:43
 

Svar
Hei jente 17 år

Du skriver ingenting om hvilke p-piller du bruker. Slik jeg forstår det, har du nettopp startet med p-piller og gjorde det 2.dag i mensen. Da har du sikker prevensjon fra 1. dag på p-piller.

1.Om du bruker gestagen piller som f.eks Cerazette er regel for sikker prevensjon at det ikke må gå mer enn 36 timer mellom 2 p-piller.

2.Om du bruker en kombinasjons p-piller som f.eks Loette, Oralcon eller Microgynon for å nevne de mest brukte, er regel for sikker prevensjon at det ikke må gå mer enn 48t mellom 2 p-piller.

Noe som gjør at du har opprettholdt sikker prevensjon selv om du ikke har tatt p-pillene på eksakt samme klokkeslett hver dag. 

For noen hjelper det å huske p-pillene sine ved å ha alarm på mobilen. Kanskje det kan hjelpe deg også? 

Du må telle over p-pillene du har tatt og finne ut om du har tatt en for mye dersom du hopper over en p-pille en dag. 

Dersom du har tatt 1 p-pille formye kan du fint hoppe over 1 tabl. før du fortsetter som normalt igjen på p-pillene dine. Du vil likevel opprettholde sikker prevensjon så lenge det ikke går mer enn 36 timer mellom 2 p-piller ved bruk av gestagen p-piller. Og ikke går mer enn 48 timer mellom 2 p-piller om du bruker kombinasjons p-piller.

Du kan ha sex uten kondom idag om du ønsker det så lenge du startet med p-pillene dine på 2.dag i mensen. 

Jeg håper svaret mitt var forståelig og til hjelp for deg:) Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon