Hopp til hovedinnholdet

Jeg går på lamictal, kan jeg bruke nødprevensjon?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Kjæresten og jeg har lyst å ha sex uten kondom en gang for å kjenne hvordan det føles. Jeg går ikke på noen prevensjonsmiddel, men vi skal bruke nødprevensjon etter samleiet. Men det som jeg lurer på er at jeg går på epilepsimedisiner og om det minsker effekten av pillen. Jeg går på en medisin som heter Lamictal.

Besvart 26.01.2019 10:55
 

Svar
Hei Jente 17, og takk for at du skriver til ung.no!

Lamictal kan gjøre at nødprevensjonen NorLevo fungerer dårligere, men skal i følge interaksjonssøk kunne brukes med nødprevensjonen EllaOne.

Jeg skjønner godt at dere har lyst til å teste dette, men vil fraråde å bruke nødprevensjon på denne måten. Den er ikke like trygg som P-piller, kondom eller annen vanlig prevensjon, og du kan fortsatt bli gravid.

Ellaone har en effekt på ca. 75 %. Den har bedre effekt jo tidligere etter samleiet du tar den. Når det har gått mer enn 5 døgn etter samleiet, vil den trolig ikke ha effekt. Norlevo har en effekt på ca. 65-70 %. Den har bedre effekt jo tidligere etter samleiet du tar den. Når det har gått mer enn 3 døgn etter samleiet, vil den trolig ikke ha effekt.

For personer med epilepsi som står på lamictal som forebyggende, anbefales det å bruke p-piller uten østrogen som prevensjon, for eksempel Cerazette, eventuelt spiral eller p-stav. Hvis du og kjæresten ønsker å ha sex uten kondom, vil det å starte med en annen type prevensjon først være en mye sikrere vei å gå.

Jeg tenker det er lurt å ta en tur til legen og snakke om aktuelle prevensjonsmidler, og vil fraråde å bruke nødprevensjon slik som dette.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon