Hopp til hovedinnholdet

Kraftige bivirkninger av hormonell prevensjon

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tidligere prøvd det aller meste av prevensjon,men har fått alt som finnes av bivirkninger. Etter flere år uten noe hormonell prevensjon ville jeg nå prøve igjen, med p-plaster. Satt det på første dag i menstruasjon, men allerede etter to døgn måtte jeg få det av. Enorme humørsvingninger, folk lurte på hva som gikk av meg. Voldsom kvalme. Ekstrem illeluktende svetting.Ikke minst ekstrem angst for å få blodpropp.mensen var litt unormal, men gav seg etter 7 dager. Men nå 5 dager etterpå har jeg fått veldige blødninger igjen, samt vonde murringer og veldig kvalme. Har ikke hormonene etter plaster gått ut etter så lang tid? Har mensen-syklusen endret seg pga hormonene?Har alltid slitt med konstante blødninger med all hormonell prevensjon tidligere..)

Besvart 15.03.2019 12:10
 

Svar
Hei jente 20 år!

Det er litt individuelt hvordan man reagerer på hormonell prevensjon, og for deg fungerer det tydeligvis ikke. Hvis du bare brukte p-plasteret i to døgn og det er gått snart to uker siden er virkestoffet fra plasteret ute av kroppen din. Men det kan ha påvirket menssyklusen litt nå i ettertid. Hvis plagene vedvarer råder jeg deg til å snakke med fastlegen din. 

Har du hatt ubeskyttet sex i denne perioden, råder jeg deg til å ta en graviditetstest. 

Hvis ingen hormonell prevensjon fungerer for deg, finnes det hormonfrie alternativ. De er ikke like sikre, men fungerer for en del. De baserer seg på temperatur måling for å beregne tidspunkt eggløsning og hvilke perioder som er "sikre". Du kan lese om Pearly og Lady-comp i lenkene her. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon