Hopp til hovedinnholdet

Sex, prevensjon og abort

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært sammen med kjæresten min i 3 måneder og han er 21 år. Vi har hatt sex mange ganger og alltid brukt kondom. De første gangene brukte vi kondom som jeg hadde fra før, og de sto det ikke no dato på. Senere har vi nyere da. For ca to uker siden så begynte vi uten kondom. Dvs bare rett utenfor og så var han inni meg et par ganger, men vi tok på kondom etter hvert og det tok en stund etter det før han kom. Det jeg har tenkt litt på er om jeg kan bli gravid likevel? Fordi jeg har aldri hatt regelmessig mensen, så jeg aner ikke hvordan jeg isåfall skal kunne vite det... Isåfall, hvis jeg er gravid, er det mulig at jeg kan få hjelp til abort uten at foreldrene mine finner det ut? Fordi de er begge veldig i mot abort, spesielt mamma som er religiøs. Mvh redd jente

Besvart 12.08.2019 20:59
 

Svar
Hei

Så bra at du er opptatt av å unngå og bli ufrivillig gravid.

Avbrutt samleie

Samleie hvor gutten trekker seg ut av skjeden før han får utløsning kalles avbrutt samleie eller «hoppe av i svingen». Da er faren for å bli gravid mindre enn om gutten har fått utløsning i skjeden, men det er fortsatt en mulighet. Når gutten blir opphisset kommer det ofte en litt blank væske ut av penis. Det kalles precum og er et slags glidemiddel. Det kan være levende spermceller i denne væsken, og det er derfor ikke umulig at man kan bli gravid selv om gutten ikke har utløsning i skjeden. 

Det viser seg også at det er lett å tøye grensene når man skal avbryte et samleie. Det er like før sædutløsningen at gutten har størst nytelse. Da kan det være veldig lett å fortsette litt til, kanskje til det er for sent og han får sædutløsning i skjeden. Avbrutt samleie er derfor ingen god "prevensjon" da det er høy risiko for graviditet. 

Har man hatt samleie og er bekymret for graviditet kan man ta nødprevensjon. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Denne skal tas så raskt som mulig og innen 3 døgn (Norlevo og Postinor) eller 5 døgn (EllaOne) etter ubeskyttet sex. Selv om man har tatt nødprevensjon kan man ha blitt gravid, og det er derfor viktig å ta en graviditetstest hvis man ikke får menstruasjon, eller ta en test tidligst 3 uker etter samleie. 

Nødprevensjon kan hindre graviditet, men hvis du allerede er gravid vil ikke nødprevensjonen avbryte det eksisterende svangerskapet. Nødprevensjon kan derfor ikke forårsake abort. Det er veldig viktig å alltid bruke prevensjon for å sikre seg mot graviditet.

Abort

Når du er over 16 år kan du ta abort uten at foreldrene dine blir involvert. Les mer om abort på nettsiden til sexogsamfunn.no.

Prevensjon

Det er lurt å skaffe seg annen prevensjon enn kondom hvis man er i fast forhold over tid. Langtidsvirkende prevensjon er mer sikkert mot ufrivillig graviditet. Se vedlagt artikkel.

Oppsøk gjerne helsestasjon for ungdom eller skolehelsetjenesten for å få veiledning med tanke på prevensjon og eventuelt gratis gravidtest.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon