Hopp til hovedinnholdet

Brunt blod etter hormonspiral, er dette normalt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Halla. Jeg fikk satt inn hormonspiral for snart 1 måned siden. Jeg har lagt merke til mellomblødninger den siste uken. Blødningen er mørkebrun, og finner ingen informasjon om «farget blødning», kun «farget utflod». Har også fått vondt i magen, men vet ikke om dette er pga spiralen eller pga mens. Bør jeg oppsøke lege? Eller er dette vanlig?

Besvart 03.09.2019 21:28
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det er helt normalt at man får endret blødningsmønster etter innsetting av hormonspiral. De fleste får mindre blødning og noen får helt bortfall av blødning. 

Men, de aller fleste opplever akkurat det du beskriver. Det kommer brunt/mørkt farget blod og det betyr bare at når man bruker hormonell prevensjon vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte som når man ikke bruker slik prevensjon.

Mensen er det som kommer ut som «blødning» når kroppen kvitter seg med denne fortykkede slimhinnen innimellom. Når denne da ikke har blitt så tykk, blir mensen mindre og kommer i mange tilfeller også sjeldnere eller ikke i det hele tatt.Når disse slimhinnene og blodet bruker lang tid på å komme ut av livmoren såkoagulerer blodet på vei ut og det blir brunt/mørkt.

Det er også mange som har litt ubehag i underlivet i den tiden dette skjer fordi det er jo en liten aktivitet i livmoren din. Men, er det magesmerter som ikke gir seg så anbefaler vi at du kontakter din fastlege for undersøkelse. 

Dette er helt normalt og ikke farlig.  

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon