Hopp til hovedinnholdet

Påvirker antibiotika sikkerheten til p-stav?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har Nexplanon p-stav. For noen uker siden fikk jeg en antibiotika-kur som heter Ery-Max erytromycin mot luftveisinfeksjon. Jeg lurer på om denne typen antibiotika påvirker sikkerheten til p-staven min, og om jeg derfor kan være gravid? Jeg lurer også på om antibiotika generelt påvriker sikkerheten på p-stav.

Besvart 05.09.2019 11:35
 

Svar
Hei jente 18,

Antibiotika påvirker ikke sikkerheten til p-stav, eller andre p-preparater.

Det er beskrevet tilfeller hvor antibiotika er mistenkt for å ha redusert effekten av P-preparater, men i 2015 ble det gjort en stor studie, hvor man ikke så noen sammenheng mellom antibiotikabruk og svikt av p-preparater. Man er altså sikker når man har p-stav og bruker antibiotika samtidig. advarselen som var der tidligere, skal nå ha blitt fjernet.

Selv om antibiotika ikke påvirker sikkerheten til p-stav, finnes det andre legemidler som gjør det. Du burde derfor alltid si ifra om at du har p-stav når det skal forskrives medisiner til deg. 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon