SVAR
Besvart 03.03.2020 01:33:19
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det er riktig at man kan foreta en utskraping eller andre lignende operasjoner, når kvinner har store blødninger eller plager ved mensen. Etter operasjonen vil kvinnene da som regel ikke ha blødninger (eller mindre, alt ettersom operasjon), i en tid (alt fra 6 mnd til 2 år.
Utskrapninger ble før brukt som måte å få tatt vevsprøve på, men nå har en bedre metoder å gjøre dette på. Og der utskrapninger tidligere ble brukt til å redusere store mens-blødninger, har en også her bedre metoder. Det er bedre å da bruke spiral, p-piller eller andre hormonelle metoder for å redusere blødninger og smerter.
Det å fjerne livmoren vil jeg tro at legene ikke kommer til å tillate hos deg som er 16 år. Det er mye som forandrer seg med tiden. Og til og med godt voksne kvinner som har sagt de aldri ville ha barn, har forandret mening før (når de møter drømmemannen, møter store endringer i livet osv).
Men jeg skjønner godt at du vil bli kvitt mensen når den gir deg så mange plager! Jeg vil råde deg til å gå til lege med dette. Både p-pille, p-stav, spiral eller andre medisiner vil kunne redusere betraktelig blødningene, smertene og også de psykiske plagene ved mensen. Noen jenter trenger å prøve ut ulike preparerte før de finner det som passer dem best. Men ganske mange/de fleste finner noe som gir dem god hjelp. Så jeg tror at også du kan finne noe som hjelper deg. Og da slipper du en utskrapning som også kan være smertefull og gi komplikasjoner.
Så oppsøk legen for å få hjelp til dette. Og du kan også be om legeerklæring for fraværet på skolen.
Alt godt!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Hvordan foregår undersøkelsen? Når bør man ta den? Gjør det vondt? I denne artikkelen får du svar.
Les mer