Hopp til hovedinnholdet

J 17 vil på tur med venner, men moren min gir meg ikke noe svar

Jente 17 år
 

Spørsmål

Det var kanskje litt feil å sette det på problemer hjemme men det var ingen andre kategorier som passet. Jeg er ei jenta på 17 år og vil reise på tur med 3 venner (1 jenta og 2 gutter) i 3-5 dager. Jeg har snakket med mor mi (siden far bor ikke med oss), men alt hun sier er jeg skal tenke over dette, så får jeg aldri svar. Når jeg minner henne på det så får jeg svare nei, og begrunnelsen hennes er at jeg er får ung til å ta en fjell tur eller telt tur helt alene med venner. I tillegg er hun redd for at vi skal drikke alkohol, Er det noe jeg kan gjør for å overbevise at jeg kommer ikke til å gjøre noe dumt?? Det er jo bare opp til 5 dagers tur.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du ønsker å dra på tur (telttur) med venner, og at du ikke får svar fra moren din. Men du skriver også at hun sier at nei, og begrunnelsen hennes er at jeg er får ung til å ta en fjell tur eller telt tur helt alene med venner og at hun i tillegg er redd for at dere skal drikke alkohol. 

Mange drikker alkohol i en alder av 17 år, selv om det ikke er lov. Det kan hende det er grunnen til at hun ikke liker tanken på at du skal på tur alene.

Jeg synes det er vanskelig å gi deg noen argumenter som du kan bruke til henne, men jeg tenker at det uansett er en idé å snakke ordentlig med moren din om turen. Beskrive hva dere har planer om, hvor dere skal gå, hva dere skal gjøre. Om hun er tvilende kan hun jo også snakke med de andre foreldrene om det.

Legger ved en artikkel under svaret som sier noe om hvordan du kan snakke med foreldre, hvordan du kan legge opp samtalen slik at alle får sagt det de vil, og slik får svar på det de lurer på. Tipsene har hjulpet mange.

På den annen side har foreldre i utgangspunktet både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål, ut fra dine interesser og behov, frem til du er 18 år. Dersom moren din mener at turen ikke er bra for deg, har hun derfor som utgangspunkt både rett og plikt til å nekte deg dette. Foreldre skal høre din mening før de tar en avgjørelse, og meningen din skal på grunn av din alder tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme