Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det altfor strengt hjemme..

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, vet egentlig ikke hvilket emne det hører til, men. Hvordan kan jjeg forklare til min mor at jeg ikke er 10 år lengre? Jeg må legge meg når hun legger seg, jeg får ikke ha jentekvelder uten at hun er hjemme. Alle andre vennene mine får lov til sånne ting.. Jeg vil ikke ha det så strengt hjemme..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke så lett dette med regler og grenser. Alle har forskjellige tanker om hva som er greit og ikke greit - av ulike grunner.

Jeg vet ikke om moren din har sagt noe om hvorfor du ikke får ha jentekvelder uten at hun er der eller hvorfor du må legge deg samtidig med henne? Hvis ikke hadde jeg bedt henne om en begrunnelse for dette.

Mitt beste råd til deg er nok å ta en prat med moren din om dette, der du rolig og behersket forteller henne hvordan du føler det. Start gjerne med å si at du har forståelse for at hun vil beskytte deg og passe på deg, men at du opplever at noen av reglene dere har hjemme er litt for strenge, og at de ikke har endret seg i takt med at du har blitt eldre. Fortell videre hvorfor det er viktig for deg å kunne ha jentekvelder uten at moren din er til stede og hvorfor du ikke alltid ønsker å legge deg samtidig med henne. Kanskje kan dere bli enige om noen regler du må følge hvis det er aktuelt for moren din å endre litt på grensene? For eksempel at du forteller i god tid hvem som skal komme på besøk og litt om hva dere har tenkt å gjøre. Eller at hun kan ringe deg eller få noen til å komme innom underveis? Si gjerne også litt om at hun må gi deg tillit for at du skal kunne bevise at du fortjener den og klarer å håndtere den.

Hvis moren din velger å gi deg denne tilliten, og lar deg få lov til litt mer enn før, er det veldig, veldig viktig at du ikke misbruker denne. Da vil det nok ta lang tid før moren din stoler på deg igjen, og kanskje blir det enda strengere regler istedenfor. Hvis du derimot viser deg tilliten verdig, kan det bli lettere for moren din å stole på deg neste gang også, og lettere for dere å ha et godt og nært forhold.

Jeg ønsker deg lykke til med å prate med moren din, og husk at det sannsynligvis er en grunn til at hun har de reglene hun har. Hun vil nok bare ditt beste, selv om dere innimellom kan være uenige om hva det er! :)

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme